Annons

Därför kommer drönare flyga över Oskarshamn

Räkna med att du kan se drönare flyga över delar av Oskarshamn i början av april. Flygningarna kommer att genomföras av Swescan på uppdrag av samhällsbyggnadskontoret och med hjälp av bilderna ska 3D-modeller av byggnader skapas till en digital 3D-karta.
Oskarshamn • Publicerad 26 mars 2024
Drönarflygningarna kommer genomföras på det markerade området på kartan.
Drönarflygningarna kommer genomföras på det markerade området på kartan.Foto: Oskarshamns kommun, TT

Drönarflygningarna, som kommer att ske dagtid vid ett eller ett par tillfällen under de två första veckorna i april, är en del av ett större projekt som ska utmynna i en digital 3D-modell över hela Oskarshamns kommun.

– Genom en realistisk och användarvänlig 3D-modell får handläggare, intressenter, beslutsfattare och kommunens invånare en interaktiv plattform med möjlighet utforska och bedöma olika utvecklingsalternativ och deras påverkan på stadens landskap och karaktär, säger Mattias Ekström, GIS-ingenjör på kommunen, i ett pressmeddelande.

Annons

3D-modellen kommer inte bara att underlätta visualisering och analys av exempelvis planprojekt utan också bidra till bättre förståelse för stadsstrukturen och dess miljöer, konstaterar kommunen vidare.

Exakt vilka datum flygningarna ska äga rum är i skrivande stund oklart eftersom de är beroende av vädret.

Hela kommunen involveras i 3D-modellen, men drönarflygningarna kommer genomföras på det markerade området på kartan ovan. Anledningen är att det i tätorten behövs mer detaljerade och noggranna 3D-byggnader. I övrigt skapas modellen till stor del av befintliga data från Lantmäteriet.

Här saknas innehåll

”Genom en realistisk och användarvänlig 3D-modell får handläggare, intressenter, beslutsfattare och kommunens invånare en interaktiv plattform med möjlighet utforska och bedöma olika utvecklingsalternativ och deras påverkan på stadens landskap och karaktär.”
Mattias Ekström, GIS-ingenjör på Oskarshamns kommun
Jan BrunbySkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons