Annons

Brandstyrka kan tas bort

Räddningstjänsten ska spara 2,1 miljoner fram till 2005. Det är ungefär vad det kostar att ha räddningstjänst på Virkvarns flygplats.
Oskarshamn • Publicerad 18 juni 2003
- Någonting är i görningen, säger räddningstjänstens personal som arbetade med att göra klart lunchplanet från Virkvarn för start mot Arlanda.
Foto: Per Hammenvik
- Någonting är i görningen, säger räddningstjänstens personal som arbetade med att göra klart lunchplanet från Virkvarn för start mot Arlanda. Foto: Per HammenvikFoto: 

- Om man går ned till 19-sitsiga flygplan försvinner kravet på räddningstjänst på Virkvarns flygplats, säger Hans Bohlin, chef för räddningstjänsten i Oskarshamn.

Räddningstjänsten har lämnat en konsekvensbeskrivning av vad sparbetinget innebär till kommunstyrelsen.

Annons

- Jag ska sätta mig och göra budgeten, men förutom räddningstjänsten på Virkvarn rör det sig om några hundra tusen kronor hit och dit, säger Hans Bohlin.

Flygplatschef Ulf Nilsson är tveksam till att mindre plan skulle trafikera Virkvarn.

- Det är ingen omöjlighet att flyga med 19-sitsiga plan men det för med sig konsekvenser för passagerarna, säger han.

Måste checka in igen

Ulf Nilsson säger att de mindre planen komfortmässigt inte skiljer sig så mycket från de nuvarande planen.

- En konsekvens för passagerarna blir att man måste checka in igen på Arlanda eftersom det inte behövs någon säkerhetskontroll då man flyger med 19-sitsiga plan. I dag kan man checka in på Virkvarns flygplats och flyga vidare över hela världen, säger han.

En annan följd blir att det inte längre finns flygvärdinna ombord.

- Jag tror att besparingen skulle kunna bli ungefär hälften av 2,1 miljoner eftersom räddningstjänstens personal även utför ramptjänst vid start och landning och den måste då skötas av andra, säger Ulf Nilsson.

Ett 70-tal eller totalt 6-7 procent av avgångarna från Virkvarn har fler än 19 resande. Vid dessa skulle alltså ett mindre plan bli fullbokat.

Bland personalen från räddningstjänsten som arbetade med lunchplanet under tisdagen kom funderingarna på mindre plan inte överraskande.

Annons

- Någonting är i görningen, det har vi förstått, säger Mikael Gabrielsson, brandförman.

Torbjörn Karlsson ser förslaget som logiskt med tanke på sparbetinget.

- Ska det dras 2,1 miljoner från räddningstjänsten är det svårt att se någon annan lösning, säger han.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons