Annons

Allt färre och äldre poliser i kommunen

Landets poliskår blir allt äldre. I Oskarshamn hoppas man på fler unga poliser. Men rekryteringen går trögt.
Oskarshamn • Publicerad 3 januari 2003

Under det senaste halvåret har tre poliser i Oskarshamns polis-område gått i pension. En enda ny polis har tillkommit. Och så har trenden sett ut de senaste åren.

Kjell Sigvardsson är chef för utryckningsenheten och när-polisgruppen.

Annons

- Bara här på utrycknings- enheten skulle vi behöva ytter-ligare fem poliser för att arbetet skulle fungera smärtfritt. Men ingen har sökt de tjänster som har annonserats ut.

Många över 50 år

Hoppet står till de nya poliserna som lämnar polishögskolan. I slutet av december trädde en nyutbildad polis i tjänst i Oskarshamn medan ytterligare en påbörjade sin praktik.

- Men det är alltid osäkert var de unga vill jobba. Vi hoppas ju att de som gör sin praktik här ska stanna men säker kan man inte vara, säger Kjell Sigvardsson.

I landet som helhet är nästan 40 procent av alla poliser över 50 år. Siffran ligger något högre i Oskarshamn.

Målsättningen är att poliser över 50 år på egen begäran ska kunna befrias från natt-tjänstgöring och i stället erbjudas dagpass eller andra arbets-uppgifter.

- Men det är bara ett önske-tänkande här i Oskarshamn. Vi har många poliser över 55 år som är kvar inom utryckningsenheten och därmed tjänstgör de var femte natt året runt.

Många äldre på nattjobb

Under helgerna ska dessutom närpolisen tjänstgöra fram till tre på nätterna. Inom den gruppen finns också många äldre poliser som fortsätter med nattarbete.

- Vi använder ofta närpoliser för att täcka upp vid sjukdom bland utryckningspoliserna. Men det blir problem eftersom närpoliserna också har blivit färre med åren, förklarar Kjell Sigvardsson.

Annons

Inom utredningsenheten är personalläget också besvärligt.

- Jag kan inte säga hur många vi skulle behöva men det stora problemet är att man inte blir utredare över en natt. Det krävs lång utbildning och erfarenhet för att kunna ta sig an de svårare fallen, säger Anders Pernius som är chef för utredningsenheten i Oskarshamns polisområde.

Lovade förstärkning

I regel arbetar en nyutbildad polis först vid utrycknings- enheten. Därefter kanske de söker sig till utredningsenheten där de får arbeta tillsammans med någon erfaren kollega för att lära sig jobbet.

- Därför är det inte ens lätt för en erfaren polis att hoppa in som utredare, menar Anders Pernius.

Både Anders Pernius och Kjell Sigvardsson försöker se positivt på framtiden.

- Vi har blivit lovade förstärkning hit till Oskarshamn så vi får väl lita på det, säger Anders Pernius.

- En möjlig förbättring är rekryteringen till polishög- skolan. Bäst är om man kan hitta blivande poliser med anknytning till Oskarshamn, då kanske de också väljer att arbeta här i framtiden, säger Kjell Sigvardsson.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons