Annons

Äldre ska få stå kvar i kö trots nej

Bo Malm (v) har tillsammans med ett antal pensionärsorganisationer i Oskarshamn lyckats få igenom en regeländring inom äldreomsorgen.
Oskarshamn • Publicerad 1 december 2003

De nya reglerna innebär att en som tackar nej första gången till en plats i ett gruppboende i en annan del av kommunen än där han eller hon vill bo, ändå får behålla sin plats i kön.

Tidigare var det så att om man tackade nej till den plats som erbjöds, åkte man ur kön. Ville man sedan söka på nytt var man tvungen att ha blivit sjukare.

Annons

"Ny ansökan kan inte göras utan att det skett en förändring till det sämre i hälsotillståndet. Om man kommer med en ny ansökan och det inte har tillkommit någonting nytt till ärendet så ger man avslag på grund av att kommunen har tillgodosett behovet i förra beslutet", hette det i den gamla regeln.

Det här upptäckte Bo Malm när han gick igenom regelsystemet. Han tog upp saken i socialnämnden redan i augusti i år. Nu i november har han fått gehör för en ändring.

- Givetvis är jag mycket glad och nöjd över detta. Men jag vill framhålla att om inte pensionärsorganisationerna själva drivit på tvivlar jag på att ändringen hade gått igenom, säger Bo Malm.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons