Annons

ABB Figeholm nyanställer

Det har vänt för ABB Figeholm. Ytterligare ett skift har satts in och tiotalet har anställts via bemanningsföretag.
Oskarshamn • Publicerad 13 december 2012
ABB har anställt ett tiotal personer via bemanningsföretag.Arkivfoto: Per Hammenvik
ABB har anställt ett tiotal personer via bemanningsföretag.Arkivfoto: Per HammenvikFoto: Per Hammenvik

Tidigt det här året varslades 40 personer om uppsägning. Riktigt så många blev det inte som tvingades sluta och sex fick jobb på annat håll inom ABB. I slutändan blev elva som gick ut i arbetslöshet.

– Vi går nu från treskift till fyra skift. Men det har varit fem skift också. Det är riktigt roligt för oss numera, säger produktionschefen Stefan Sternica.

Annons

– Det är via bemanningsföretaget Adecco de nya tas in. ABB centralt har ett avtal med det bemanningsföretaget.

Det innebär att en del av de som tidigare fått lämna ABB Figeholm nu är tillbaka genom Adecco.

– Det finns de som har sagt upp de fasta jobb de fått sedan de slutade här för att återvända. Det visar hur bra de trivs med att jobba på ABB Figeholm, säger Stefan Sternica.

Han utesluter inte att det blir fler anställningar.

– Det kan nog bli tio till. Vi brukar gå mot konjunkturströmmen. Nu är vi 114 anställda med de tiotalet som är anställda via bemanningsföretag.

Varför bemanningsföretag?

– Alla företag vill ha en flexibilitet i dag. Det är snabba svängningar numera. Det tar mycket kraft ur företagen när de vill anpassa sig efter det. Så mellan 5 och 10 procent anställda via bemanningsföretag är vanligt i dag, säger Stefan Sternica.

ABB Figeholm tillverkar prespan. Det är ett material som används som isolatorer i transformatorer. Processen påminner om pappersframställning, men det är ett helt annat material som kan formas.

– Våra varor går ut över hela världen. Vi har stora kunder i Kina, Europa och Sydafrika bland annat, säger Stefan Sternica.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons