Annons

29-åringen erkände rån

29-åringen har hela tiden nekat till att ha bakbundit och hotat en 14-åring som var ensam hemma i Orrängen. Men på onsdagen erkände han. Han medgav inför tingsrätten att han bundit pojken, men ville inte kännas vid något knivhot.
Oskarshamn • Publicerad 4 december 2003

- Jag erkänner. Tidigare var jag rädd, men nu har jag fått dåligt samvete och jag ångrar mig, sade 29-åringen.

29-åringen erkände att han den 5 november i år tagit bussen från Virserum till Oskarshamn för att tigga pengar.

Annons

Han erkände att han den aktuella dagen kom till Hökvägen och villan, där den 14-årige pojken var ensam hemma. Han erkände, precis som pojken berättade i de videoförhör som spelades upp för rätten, att han visat lappen, där det stod att han hade två barn och ville ha hjälp, att han fick lite frukt i en påse av pojken och att han bad om först ett och sedan ett glas vatten till - som pojken gav honom.

Så långt stämde 29-åringens berättelse väl överens med 14-åringens. Men vad som hände efter det hade 29-åringen en helt annat bild av än pojken.

Kniven nära halsen

Åklagaren gjorde gällande, med stöd av bland annat pojkens redogörelse, att 29-åringen tagit en kniv från diskbänken, tagit ett halsgrepp på pojken bakifrån med kniven nära hans hals, att 29-åringen dragit med sig pojken in i föräldrarnas sovrum, där han bakbundit honom till händer och fötter i föräldrarnas säng och stoppat tygtrasor i munnen innan han satte munkavle på honom och lade ett täcke över honom.

- Jag tog aldrig tag om halsen, men om midjan. Det stämmer att jag tog kniven, men jag hotade aldrig, sade 29-åringen och förklarade att han enbart tog kniven för att skära tygtrasor med.

29-åringen sade sig dock förstå att pojken blivit skärrad och kanske därför trott att han blev hotad när 29-åringen visade med kniven "att vi ska gå åt det hållet".

29-åringen erkände också att han tagit guldsmycken, kamera och telefon innan han lämnade huset. Däremot nekade han till att ha stulit eurosedlar och silverbestick från familjen.

- Men när jag var i centrum såg jag en polisbil, jag blev rädd och lade grejerna i en soptunna, sade han också.

Frågan i kammaråklagare Linda Sjöstedts slutplädering - och även i försvarsadvokaten Anders Schierenbecks - var brottsrubriceringen. Rån eller grovt rån? Linda Sjöstedt menade att kriterierna i det här fallet, teknisk bevisning och 14-åringen redogörelse, var uppfyllda och att 29-åringen borde dömas till minst fyra års fängelse för grovt rån.

- Han har visat råhet och på ett hänsynslöst sätt utnyttjat barnets skyddslösa och utsatta ställning, sade hon och yrkade på att 29-åringen utvisas ur landet.

Annons

Försvarsadvokaten Anders Schierenbeck konstaterade att hans klient erkänt tämligen förbehållslöst - men förnekar att han hotat med kniven.

- Det enda som styrker hotet med kniven är pojkens berättelse, som i och för sig är nyanserad, men som inte i det här fallet styrker åklagarens bevisning, menade Anders Schierenbeck och sade att även om 29-åringen inser att han har fängelse att vänta, så bör straffet bli betydligt kortare än vad åklagaren yrkat.

- Att min klient medger utvisning beror på att hans hustru sannolikt har lämnat landet och att han har ett avvisningsbeslut hängande över sig, sade advokaten.

Svårt att sova

Vid rättegången kom också fram att 14-åringen klarat sig relativt lindrigt undan händelsen i november fysiskt sett.

Men både han själv och hans mamma vittnade om de psykiska följderna så här långt.

- Jag har svårt att sova. Jag vill inte gärna vara ensam och vi ska skaffa en vakthund för att känna oss trygga hemma, sade pojken som valde att lämna rättssalen när 29-åringen hördes.

Målsägaren har yrkat på ersättning på totalt drygt 104 000 kronor, bland annat för det som stals och som ersättning för sveda och värk. Han krävde 75 000 i skadestånd för kränkning.

- En kränkning mot ett barn, av en vuxen i barnets hem, är en gärning som innehåller alla de moment som krävs för ett högt skadestånd, sade målsägarbiträdet advokaten Lars Persson.

Dom i målet faller den 12 december. Till dess ska 29-åringen ska vara kvar i häktet.

Liselotte Lindén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons