Annons

14-årig rånare övermannades i Fårbo

16-åriga Matilda Lindén rånades på onsdagseftermiddagen på öppen gata i Fårbo. Hon hade varit och växlat pengar i Konsum och på väg tillbaka till sitt sommarjobb i Sibyllakiosken överfölls hon av en kraftigt byggd 14-årig pojke.
Oskarshamn • Publicerad 19 juni 2003
Polisen var snabbt på plats och kunde ta hand om den 14-årige rånaren som efter förhör och identifiering direkt överlämnades till sin fostermamma som också fanns i Fårbo vid råntillfället.
Foto: Per Hammenvik
Polisen var snabbt på plats och kunde ta hand om den 14-årige rånaren som efter förhör och identifiering direkt överlämnades till sin fostermamma som också fanns i Fårbo vid råntillfället. Foto: Per HammenvikFoto: 

Men trots att hon blev slagen lyckades hon slita tillbaka pengapåsen som innehöll 1 350 kronor.

- När jag mötte honom började han fråga en massa saker, vad klockan var och hur gammal jag var. Sedan ryckte han plötsligt påsen ifrån mig och sprang i väg.

Annons

- Jag tänkte direkt att han inte skulle ha några pengar och sprang efter och fick omkull honom. Jag fick några knytnävsslag i ryggen. Men jag lyckades behålla pengarna, berättar Matilda Lindén, lite uppskakad efter den dramatiska händelsen.

Men hon framhåller att hon aldrig hann bli rädd, utan att rädslan och chocken först kom när allt var över.

Den som först kom till hennes hjälp var Anders Arenius från den gamla macken. Han hörde oväsendet utanför men trodde först att det var två skolungdomar som höll på att bråka med varandra.

- Jag såg hur killen åkte i backen två gånger med Matilda bakom sig. Hon sprang bakom honom och lyckades till och med få av honom jackan. Då förstod jag att det var allvar och sprang ut själv och lyckades få tag i honom när han försökte smita, berättar Anders Arenius.

Till hans undsättning kom även Lars Larsson, en reslig Fårbobo med trivselvikt, och hjälpte till att hålla den unge rånaren kvar tills polisen kom.

- Jag kom ut från Konsum när Anders ropade på mig och gick helt enkelt fram och satte mig på killen. Han hade ingen chans att komma undan.

- Vid något tillfälle sade han att han ville ha luft men jag svarade honom bara att "jag sitter här tills polisen kommer", berättar Lars Larsson.

Ganska snabbt var två polispatruller på plats och kunde ta över. Efter att ha hört 14-åringen, och identifierat honom, överlämnades han direkt till sin fostermamma, som också fanns på plats vid rånet i Fårbo.

Men han blir fortsättningsvis ett fall för socialmyndigheten, enligt lagen om unga lagöverträdare, i den kommun där han hör hemma.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons