Annons

Luciarapp och teckenspråk – så firades lucia på Öland

Traditionella sånger, luciarapp och teckenspråk. Det rådde ingen brist på variation under ölänningarnas luciafirande. Barometern besökte några av dem.
Öland • Publicerad 13 december 2019
Lucias firade av både stora och små ölänningar under fredagen.
Lucias firade av både stora och små ölänningar under fredagen.Foto: Frida Lindström

På Borgholms bibliotek var det tätt med besökare som stod och väntade i de nedsläckta lokalerna. Borgholms Kulturskola bjöd på luciatåg med sång. Det var Kulturskolans barnkör som höll traditionen vid liv.

Kulturskolans kör bjöd på flera sånger och sedan blev det fika på Borgholms bibliotek.
Kulturskolans kör bjöd på flera sånger och sedan blev det fika på Borgholms bibliotek.Foto: Maria Alåsen

Fjärdeklassarna på Färjestadens skola bjöd elever och personal på ett luciatåg som innehöll både traditionella luciasånger och lite mer nytänkande inslag.

Lucian Ellie Lundin tillsammans med resten av fjärdeklassarna vid Färjestadens skola.
Lucian Ellie Lundin tillsammans med resten av fjärdeklassarna vid Färjestadens skola.Foto: Frida Lindström
Annons

– Vi har lagt till lite mer moderna saker i år, till exempel rapp, en Grinchen och lite andra nya figurer, förklarar musiklärare Johanna Beermann.

För att göra firandet inkluderande även för eleverna vid särskolan samt för dem som inte har svenska som modersmål tolkades alla sånger på teckenspråk av ett gäng elever som satt längst fram på scenkanten.

Denisa Amarioarei var en av de elever som satt längst fram på scenkanten och teckenspråkstolkade luciasångerna. Att göra det var det allra roligaste under dagen, menar hon.
Denisa Amarioarei var en av de elever som satt längst fram på scenkanten och teckenspråkstolkade luciasångerna. Att göra det var det allra roligaste under dagen, menar hon.Foto: Frida Lindström

– Den här skolan är mångspråkig och vi vill att så stor del som möjligt av publiken ska förstå, säger Johanna Beermann.

Scenen fylldes av allt från tärnor till tomtar som både sjöng och spelade teater. Upplägget hade eleverna arbetat fram själva, och totalt blev det fyra konserter under torsdagen och fredagen.

– Det är kul men nervöst, säger fjärdeklassaren Ellen Sjölinger.

Sandra Egonsson, Sanna Davoust, Denisa Amarioarei och Ellen Sjölinger går alla i fjärde klass på Färjestadens skola, och deltog i årets luciatåg.
Sandra Egonsson, Sanna Davoust, Denisa Amarioarei och Ellen Sjölinger går alla i fjärde klass på Färjestadens skola, och deltog i årets luciatåg.Foto: Frida Lindström

På omvårdnadsboendet Lindero i Mörbylånga möttes den äldre och yngre generationen över luciafirandet. De allra minsta barnen från avdelningen Sparven på förskolan Solvändan lussade tillsammans med sina pedagoger, vilket var mycket uppskattat bland de boende.

Gun Öhrsvik och Ella Olsson är mycket glada över att barnen kommer och lussar på Lindero. ”Det hade känts så konstigt om det skulle tas bort”, säger Gun Öhrsvik.
Gun Öhrsvik och Ella Olsson är mycket glada över att barnen kommer och lussar på Lindero. ”Det hade känts så konstigt om det skulle tas bort”, säger Gun Öhrsvik.Foto: Frida Lindström

– Oja, det är ju en väldigt gammal tradition, ett ljus i adventsmörkret, säger Gun Öhrsvik.

– Det här fanns ju redan när vi var barn för 60–70 år sedan. Man minns tillbaka till sin egen barndom och vi blir påminda om att vi själva varit unga, säger Ella Olsson.

Årets luciatåg på Lindero bestod av barn och personal från förskolan Solvändan. I år var det de allra minsta – ett- och tvååringarna – som lussade.
Årets luciatåg på Lindero bestod av barn och personal från förskolan Solvändan. I år var det de allra minsta – ett- och tvååringarna – som lussade.Foto: Frida Lindström

När barnen – som är mellan ett och två år gamla – kommer in i rummet lyssnar publiken förväntansfullt. Med hjälp av förskolepersonalen sjunger de låtar så som ”Blinka lilla stjärna”, ”Midnatt råder” och ”Tomtar, tomtar, tomtar”.

Birgitta Andersson och Sonja Påhlsson var också glada över besöket från barnen på Solvändan.
Birgitta Andersson och Sonja Påhlsson var också glada över besöket från barnen på Solvändan.Foto: Frida Lindström

Birgitta Andersson och Sonja Påhlsson bor båda på Lindero, och de är mycket glada över att traditionen hålls vid liv.

– Ungdomarna friskar ju upp oss alla, säger Sonja Påhlsson.

Maria AlåsenSkicka e-post
Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons