Annons

Tekniska nämnden trotsar fullmäktige

Arbetsingenjören i Mörbylånga kommun har fått fast anställning.
Därmed går tekniska nämnden emot kommunfullmäktiges beslut att tjänsten ska tas bort.
Öland • Publicerad 13 december 2003

- Vi måste ha en arbetsledare. Vi får klara det inom våra ekonomiska ramar, säger tekniska nämndens ordförande Ove Karlesand (m).

Turerna kring tekniska förvaltningens arbetsingenjör har varit många. Tjänsten var obesatt under början av året. I april fick tekniska förvaltningen besked från kommunledningen att tjänsten fick tillsättas. Detta gjordes i augusti i form av en provanställning.

Annons

På grund av det ekonomiskt ansträngda läget i Mörbylånga kommun föreslog kommunstyrelsen att tjänsten skulle

tas bort. Kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag i slutet av november.

Förvånat kommunalråd

Under torsdagens möte beslutade dock tekniska nämnden att den person som varit provanställd som arbetsingenjör ska få en fast tjänst.

Detta förvånar kommunalrådet Saga Sigvardsson (c) då det finns ett fullmäktigebeslut att vakanta tjänster i kommunen ska prövas av fullmäktige inför återbesättning.

Befogenheter att anställa

- Tekniska nämnden får redogöra för vad den har för skäl att gå emot fullmäktiges beslut. Och det ska bli intressant att höra hur de politiker som sitter både

i fullmäktige och tekniska nämnden har resonerat kring det här, säger kommunalrådet.

Bertil Johansson (s), är fullmäktigeledamot och vice ordförande i tekniska nämnden. Hans tolkning av fullmäktiges beslut var att nämnden fick de ekonomiska ramarna för 2004.

- Vi accepterar nedskärningarna och budgeten. Men fullmäktige har inte rätt att ta bort tjänsten, säger han.

Annons

Enligt Ove Karlesand har tekniska chefen befogenheter att anställa och avskeda personal

i sin egen förvaltning utan

inblandning från kommunstyrelsen.

- Detta är en markering från vår sida. Kommunstyrelsen har varit för långt ned i syltburken med sina fingrar den här gången.

Ohållbar situation

Situationen under hösten har varit mycket osäker för arbetsingenjören.

- Man gör inte så här. Det är människor vi har att göra med, säger Ove Karlesand.

Enligt Svenska kommunförbundets förvaltningsjurist Leif Petersén är det mycket ovanligt att ett kommunfullmäktige beslutar om enskilda tjänster.

- Det är väldigt sällan, säger han och stöder Bertil Johansson tolkning av det som hände på det fullmäktige där budgeten togs.

Sköter sin egen verksamhet

Annons

- Fullmäktige ska anslå de ekonomiska ramarna för nämnderna. Sedan ansvarar nämnderna för sina respektive verksamhetsområden och tjänster.

Vad säger lagen?

- Det finns ingen lag som reglerar det här. Däremot finns det en lag som säger att nämnderna ska ha de befogenheter som krävs för att kunna sköta sina verksamheter.

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons