Annons

Strid, splittring och 100 års gemenskap

- Man ska inte förhäva sig, säger Kjell E Johansson. Men nu gör jag det i alla fall.
Och så visar han upp Ung vänsters jubileumsbok.
Öland • Publicerad 18 december 2003

Vänsterpartiets ungdomsförbund fyller 100 år i år, och som en del i firandet har förbundet givit ut en jubileumsbok med titeln Hundra år av gemenskap.

Men vänta, Ung vänster 100 år? Det kommunistiska partiet bildades ju inte förrän 1917.

Annons

Visst stämmer det. Ung vänster daterar nämligen sin tillblivelse från 1903 då det Socialdemokratiska ungdomsförbundet bildades, en utbrytargrupp av det Svenska socialistiska ungdomsförbundet som redan fanns.

Splittringar och strider

Socialdemokratiska ungdomsförbundet ville vara troget det socialdemokratiska partiet, men blev med tiden mer radikalt än moderpartiet.

När vänsterpartiet bildades, under namnet Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, var det just krafter från Socialdemokratiska ungdomsförbundet som stod bakom.

Sedan dess har ungdomsförbundet och de 100 åren av gemenskap mycket handlat om splittringar och interna strider, även om det i förordet står att den gemensamma kampen för människovärde och rösträtt, mot fascism och för Vietnams folk och så vidare.

Kritisk mot Sovjetkommunism

Kjell E Johansson var med i ungdomsförbundets förbundsledning mellan 1951 och 1967.

- Jag är nog den person som suttit i ett ungdomsförbunds ledning längst, säger han stolt.

Han har alltid varit kritisk mot Sovjetkommunismen, som han anser är långt från den demokratiska socialism han själv förespråkar. Sovjetkommunismen saknade både ekonomisk demokrati, politisk demokrati och jämställdhet, och utan det kan inget riktigt kommunistiskt samhälle fortleva, menar han och kallar det för "vulgärkommunism".

Det var en anledning till att han var med och bildade ett förbund som kallades Demokratisk ungdom 1951. Förbundet skulle vara partipolitiskt oberoende och arbeta för ungdomarnas bästa.

Annons

- Men i realiteten var det väl mest kommunister i förbundet, erkänner han.

Förespråkar Lars Ohly

1958 uppgick också Demokratisk ungdom i det kommunistiska ungdomsförbundet.

Om denna period och om hur kampen för ett vänsterparti mer oberoende av Sovjet, har alltså Kjell E Johansson skrivit i jubileumskrönikan.

För att återgå till hans egen ideologi, och dagens politik, berättar han gärna att han förespråkar Lars Ohly som ny partiledare.

- Han ska inte anklagas för allt som skett i kommunismens namn, bara för att han tillstår att han är kommunist. Han är bered att göra upp med den dogmatiska kommunismen, och det räcker för mig, säger Kjell E Johansson.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons