Annons

Stora Rör laddar för invasionen

Stora Rörs intresseförening har planerat i flera månader för att alla bilar - och besökare ska få plats på invigningen av Skördefesten på torsdag.
Öland • Publicerad 24 september 2014
Här kommer bilar kunna parkera under hela Skördefesthelgen för en avgift på 20 kronor.
Här kommer bilar kunna parkera under hela Skördefesthelgen för en avgift på 20 kronor.Foto: 

Skördefest­invigningen i årets Ölandsby brukar locka tusentals besökare. Förra året kom omkring 2 000–3 000 besökare till invigningen i Gårdby, och få av Ölands byar är dimensionerade för den mängden bilar. Inte ­heller Stora Rör; redan i dag är det svårt att hitta ­parkering i hamnen.

Men Stora Rörs intresseförening, som ansvarar för invigningen har tagit god ?tid på sig att ta fram en lösning för torsdagens jätte­evenemang.

Annons

– Vi började planera trafik­frågan redan i april i år, berättar Lenamarie Wikström, ordförande i Stora rörs intresseförening.

Stora Rörs hamn kommer att hållas fri från bilar, och vägen ner till hamnen ­kommer att spärras av.

­I ­stället har man slagit upp två stora fält i norra Lin­sänkan, med plats för omkring 5 000 bilar.

Besökare ska sedan kunna ta den 900 meter långa promenaden till ­hamnen på en liten stig genom skogen ner till hamnen. Den har på 14 dagar röjts upp och belagts med grus genom ideella krafter.

På en parkering intill ­tennisbanan får ytterligare 200–300 bilar plats.

– Sedan har vi försökt sprida olika evenemang runt om i byn, så vi inte har allt på samma ställe. Det måste ju finnas plats för allt folk också, säger Lenamarie Wikström.

En företeelse som förra årets Ölandsby, Gårdby, inte räknat med vid invigningen var invasionen av husbilar.

Enligt Jan-Olov Johansson, som höll i förbere­delserna då, kom det upp till 300 ­husbilar dagen innan in­vigningen.

– Det kändes som att hela Sveriges arsenal av husbilar kom till lilla Gårdby. Då var det viktigt att logistiken fungerade, säger han.

I Gårdby löste man parkeringssituationen på ett ­liknande sätt som man har gjort i Stora Rör. Man fick tillåtelse att låna ett fält av en bonde för parkeringsändamål. Även de tog en parkeringsavgift, men den hade kunnat vara högre än de 20 kronor man tog, säger ­Jan-Olov Johansson.

Annons

– Vi tog alldeles för lite för det arbete vi la ner. För ­husbilarna hade vi lätt ­kunnat ta 50–100 kronor åtminstone, säger han.

Själva invigningsceremonin i Stora Rör kommer att ske från en scen på fartyget M/S Solkust som står ankrad i hamnen på torsdagen. Kajen i hamnen blir som en stor läktare för åskådarna.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons