Annons

Stenhårt jobb gav resultat

Kommunalrådet Henrik Yngvesson är besviken över valresultatet. Samtidigt är han otroligt nöjd. – Vi har gjort en fantastiskt bra lokal valrörelse.
Öland • Publicerad 16 september 2014
Foto: Sofia Hedman

Henrik Yngvesson är inte bara kommunalråd i Mörbylånga.

Han är också förbundsordförande för Moderaterna i Kalmar län. Och det är i den rollen han uttrycker sin besvikelse över resultatet i riksdagsvalet.

Annons

Men medan M backar i landet och hela länet, förlorade man bara ynka 0,2 procent i?kommunvalet.

Eftersom kommuninvånarna ökat och valdeltagandet dessutom ökade från 83,8 till 86,7 procent, fick man dessutom 206 röster mer än i förra valet och tar ett extra mandat.

– Man har inte riktigt landat än, säger Henrik Yngvesson på måndagsmorgonen. Självklart är jag beskriven över riksdagen och att Fredrik Reinfeldt avgick. Även om det inte var helt oväntat.

– Att vi lyckades så bra lokalt tror jag beror på att vi jobbat stenhårt i valrörelsen. Vi har gjort över 3 000 väljarsamtal och vi har tagit tillvara på vad väljarna tycker. Vi har kunnat lägga fram konkreta förslag.

– Att vi gjorde generationsskiftet, och att jag tog över efter Kent Ingvarsson tror jag också var viktigt.

Fem moderater förde krysskampanj, och det tror Henrik Yngvesson också spelade in. Han har själv fört ut 30 vallöften den senaste månaden. Många av dem finns med i Moderaternas valmanifest som fylldes med 55 löften.

Det handlar om allt från kallbadhus och nytt högstadium i Färjestaden till ny fotbollsplan, nej till fossilgas, säkra busstationer, nya tomter och ett kulturråd.

Hur ska du infria alla löften?

– Mycket är sådant som behöver göras och förbättringsåtgärder som inte kostar mängder. Men jag vill också samarbeta med företag och andra, exempelvis om kallbadhuset.

SD kan bli vågmästare. Hur ska du hantera det?

– Vi inleder inte samarbete med SD. Men det finns andra partier. Miljöpartiet har vi faktiskt samarbetat med under många tidigare mandatperioder.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons