Annons

Stenar blockerar strandpromenader

Fastighetsägarna fick rätt att lägga ut stenar vid klinten för att minska erosionen. Men jobbet är illa utfört och nu ligger stenar huller om buller på stranden.
Öland • Publicerad 5 november 2009
Stenar blockerar stranden och gör det svårt att ta sig fram vid Stora Frö-Sandbergen.
Stenar blockerar stranden och gör det svårt att ta sig fram vid Stora Frö-Sandbergen.Foto: Sofia Hedman

Vid stranden i sandbergen ligger ett antal hus så nära klinten att de hotas att falla ned i havet om stranderosionen får fortsätta. Därför fick ägarna till fyra av fastigheterna år 2005 tillstånd att göra utfyllnader och erosionsskydd. Senare har även en femte fastighetsägare fått tillstånd att göra erosionsskydd.

I villkoren slogs fast att fastighetsägarna var skyldiga att se till att det fanns en passage på stranden nedanför klinten, så att man kan vandra längs strandkanten.

Annons

Under åren har det kommit in flera klagomål till länsstyrelsen på att det är svårt att ta sig fram längs stranden på grund av att stora stenar ligger i vägen.

Länsstyrelsen har haft folk på plats som kunde konstatera att arbetena inte utförts så som tillstånden föreskrivit.

Nu får fastighetsägarna förklara varför de inte utfört erosionsskydden enligt anvisningarna, och ange när de ska utföra åtgärden. Sker inget, hotar länsstyrelsen med föreläggande.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons