Annons

Snusket kan stoppas med spioner

Det kan bli aktuellt med särskilda sopspanare på Öland.
I alla fall om nedskräpningen vid återvinningsstationen i Algutsrum fortsätter
Öland • Publicerad 19 december 2003
Kurt Svedberg, Rui Rhodes, Patrik Johansson och Ingemar Gustafsson är överens om att något måste göras åt nedskräpningen vid återvinningsstationen i Algutsrum.
Foto: Annelie Frank
Kurt Svedberg, Rui Rhodes, Patrik Johansson och Ingemar Gustafsson är överens om att något måste göras åt nedskräpningen vid återvinningsstationen i Algutsrum. Foto: Annelie FrankFoto: 

- Visst kan det bli så. Eller stänger vi stationen, säger Kurt Svedberg, renhållningsansvarig i Mörbylånga kommun.

På återvinningsstationen i Algutsrum finns det olika containrar där förpackningar av olika slag, glas och tidningar ska sorteras.

Annons

Problemet är bara att en del använder containrarna till grov- och hushållssopor.

- Men det största problemet för oss är det som folk lämnar utanför containrarna, säger Patrik Johansson på Stena metall som tar hand om mycket av det material som ska återvinnas.

Kan bli dyrt

Det som lämnas vid sidan av containrarna är ofta osorterat skräp. Detta innebär mycket extra arbete för dem som ska ta hand om materialet och sköter stationen. Dessutom är det straffbart.

- Det kan bli böter upp till 10 000 kronor, säger Kurt Svedberg.

Problemen finns mer eller mindre vid de flesta återvinningsstationer, men i Algtusrum har det blivit mycket värre detta året.

- Vi har flyttat stationen. Förut stod den mer synligt och då är det svårare att slarva, säger Kurt Svedberg och får medhåll av Rui Rhodes från Förpackningsinsamlingen.

- Den sociala kontrollen är viktig, säger han.

Sopspanare finns på flera håll i landet. De sitter ofta i en bil intill återvinningsstationen och håller koll. Ser de något misstänkt åker kameran fram och registreringsnummer antecknas.

- Men den här stationen är svårspanad. Det finns ingen parkering eller så i närheten, säger Rui Rhodes.

Annons

Ett annat sätt att komma åt sopsabotörerna är att kommunens egen personal tar reda på vem som har lämnat soporna fel eller osorterade. Det brukar gå ganska lätt då de flesta sopor innehåller dokument med namn och adress på.

- Vi skickar några fakturor på sopsortering varje år. Runt 500 kronor brukar det kosta, säger Kurt Svedberg.

Att stänga stationen helt och hållet är ett alternativ. Då får Algutsrumsborna åka till några av de övriga tio stationerna i kommunen. Sedan en tid tillbaka sitter det en skylt vid infarten till återvinningsstationen. På skylten varnar tekniska förvaltningen för att stationen kan stängas om inte nedskräpningen upphör.

Städar två dagar i veckan

- Men det har inte hjälpt, säger Ingemar Gustafsson som städar på stationen varje måndag och fredag.

- I somras kunde vi skylla på turisterna. Men det kan vi knappast göra nu, säger Kurt Svedberg.

- Som vanligt är det bara ett fåtal som missköter sig. Det är ju synd om vi ska behöva stänga på grund av dem.

annelie frank

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons