Annons

Slottsost har klarat hettan

Osten som lagras i Karl X:s ölkällare på Borgholms slott har klarat sin första säsong med gott betyg.
Förhoppningen är att den ska nå New York.
Öland • Publicerad 15 augusti 2014
Lagerchefen Thom Furbring kontrollerar osten i slottskällaren en gång i veckan. Foto: Kajsa Skarsgård
Lagerchefen Thom Furbring kontrollerar osten i slottskällaren en gång i veckan. Foto: Kajsa SkarsgårdFoto: Kajsa Skarsgård

Osten, som kallas Unika Borgholm, finns inte att köpa i butik utan säljs bara till särskilda restauranger. Hotell Borgholm är en av dem som har serverat osten sedan den blev klar i början av sommaren.

– Det är en trevlig och ­skojig ost. Det är en hårdost som man kan ha som en del i en ostservering eller i stället för parmesan i mat­lagning, säger hotellets ägare Ove Fransson.

Annons

Tillverkaren Arla har varit i New York för att försöka sälja in den till lyxkrogar där, men än så länge finns den bara att äta på den här sidan av Atlanten.

Mjölken i osten kommer från kossorna på Arbelunda Sörgård och Lilla Hult på Öland. Den lagras i tio månader, varav minst en i Borgholms slotts källare.

– Kockarna i dag fullkomligt älskar så fort det finns en historia bakom. Man vill ha det unika och det när­odlade. Det är en trend från både konsumenter och ­restauranger, säger Gunilla Blomqvist som är marknadschef på Arla.

En gång i veckan åker ­personal från Kalmarmejeriet till Borgholms slott och kontrollerar osten. De vänder på den för hand, till skillnad mot vanlig ost som vänds maskinellt. 117 ostar ligger där för tillfället.

I källarrummet finns en luftavfuktare, men inget för att kontrollera temperaturen. Trots sommarens värme­bölja har källaren ­hållit en bra temperatur. Skulle den stiga för mycket blir mejeriet tvungen att ta hem osten till Kalmar.

Att temperaturen varierar gör att varje omgång ost?får sin egen prägel.

– Osten är väldigt speciell. Den är inte vaxad utanpå utan är torkad som en parmesanost, men den blir inte lika hård utan får en mer spröd konsistens, säger Gunilla Blomqvist.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons