Annons

Sandby borg ett steg närmare nya forskningspengar: ”Då kan vi gräva i åtta år”

Sandby borg är vidare till andra gallringen i ansökan om forskningspengar. Bara tio procent av borgen är utgrävd och arkeologerna vill veta mer om massakern för 1 500 år sen.
40 miljoner kronor står på spel.
– Vi hoppas att vi får de där pengarna. Då kan vi hålla på och gräva och forska i åtta år.
Sandby borg • Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 24 juni 2021
Sandby borg-projektet har gått vidare till andra gallringen i ansökan om forskningspengar, 40 miljoner kronor som skulle möjliggöra utgrävningar i åtta år, berättar arkeologerna och projektledarna Helena Victor och Ludvig Papmehl-Dufay. Här vid senaste utgrävningen 2018.
Sandby borg-projektet har gått vidare till andra gallringen i ansökan om forskningspengar, 40 miljoner kronor som skulle möjliggöra utgrävningar i åtta år, berättar arkeologerna och projektledarna Helena Victor och Ludvig Papmehl-Dufay. Här vid senaste utgrävningen 2018.Foto: Pia Olofsson

Det säger Helena Victor, arkeolog och enhetschef på Kalmar läns museum, som äger projektet. Hon är projektledare för Sandby borg tillsammans med Ludvig Papmehl-Dufay, universitetslektor i arkeologi på Linnéuniversitetet.

De båda är inblandade i ansökan om 40 miljoner kronor till ett forskningsprogram om Sandby borg och borgarna på Öland, tillsammans med bland annat arkeolog Jan-Henrik Fallgren och Stockholms universitet. Ansökan till Riksbankens jubileumsfond lämnades in i januari.

Annons

Det är Stockholms universitetet som är huvudman i ansökan. Eftersom det gäller ett forskningsprogram denna gång måste det ligga på ett universitet, förklarar Helena Victor. Vid utgrävningarna 2016-2018, då pengarna också kom från Riksbankens jubileumsfond, var Kalmar läns museum huvudman.

– Fokus ligger inte bara på Sandby borg utan på borgarna på Öland överlag. Vi vill titta på om vi ser tecken på att det som hänt i Sandby borg hänt på andra borgar. Det sker under en folkvandringstida samhällskris då det händer väldigt mycket på ön. Förmodligen är Sandby borg ett väldigt tydligt uttryck för den här krisen, säger Helena Victor.

– Analyserna görs i Stockholm men mycket av arbetet utgår från Kalmar läns museum som äger projektet. Det kommer att bli ett lyft för museet om vi får pengarna.

De har gått vidare till andra gallringen och ska presentera projektet vid en hearing i september. I oktober kommer beslutet om det blir några pengar från Riksbankens jubileumsfond denna gång.

Hittills är en tiondel av Sandby borg utgrävd och skelettdelar från 30 ihjälslagna funna och analyserade. En tredjedel av dem är barn.
Hittills är en tiondel av Sandby borg utgrävd och skelettdelar från 30 ihjälslagna funna och analyserade. En tredjedel av dem är barn.Foto: Pia Olofsson

Många frågor återstår och det finns även ett internationellt intresse för massakern för 1 500 år sedan.

– Just nu har vi ingen finansiering, men jag och Ludvig jobbar på i alla fall. Men att göra större saker som att gräva ut ett hus i Sandby borg kostar ungefär en miljon kronor har jag räknat ut, i arbetstid och analyser. Då är själva grävningen ungefär hälften av det.

Enligt Helena Victor går det inte gräva ut Sandby borg med grävmaskiner och spadar utan det kräver penslar och aktsamhet.

– Allt ligger väldigt koncentrerat i tunna lager. Vi försöker förstå hur saker ligger i relation till varandra, hur husen varit möblerade. Då måste man vara varsam och dokumentera allt. Skeletten är väldigt ömtåliga och tas fram försiktigt, vi har djurskelett också.

”Vi ska gräva i de andra borgarna på Öland också enligt ansökan”, säger arkeolog Helena Victor, projektledare för Sandby Borg och enhetschef Kalmar läns museum, som äger projektet.
”Vi ska gräva i de andra borgarna på Öland också enligt ansökan”, säger arkeolog Helena Victor, projektledare för Sandby Borg och enhetschef Kalmar läns museum, som äger projektet.Foto: Pia Olofsson

Förutom pengabristen ligger även pandemin bakom pausade utgrävningar. En utgrävning samlar arkeologer från många olika städer och länder.

– Dessutom kommer många på besök och vi kan inte coronasäkra platsen, säger Helena Victor.

Annons

I höst räknar Ludvig Papmehl-Dufay dock med att det blir fältkurser för Linnéstudenter i arkeologi vid Gamla Skogsby, järnåldersgården som har kopplingar till Sandby borg då forskarna tror att förövarna kom därifrån.

– Planen är att vi kör tre veckor med start vecka 38 ungefär, säger han.

Bilder från seminariegrävning hösten 2018 med lunchvisning för allmänheten utanför Sandby borg.
Bilder från seminariegrävning hösten 2018 med lunchvisning för allmänheten utanför Sandby borg.Foto: Pia Olofsson
Fakta

Massakern i Sandby Borg

Arkeologiska fynd visar en massaker i Sandby borg för 1 500 år sedan. Offren mördades och lämnades kvar utan att begravas, vilket är helt unikt.

Borgen övergavs till 2010 då man upptäckte spår av plundrare. Det fick arkeologer att 2011 börja undersöka platsen. De såg att något fruktansvärt hade hänt.

Efter utgrävningar 2016-2018 misstänker forskarna att andra ölänningar, kanske från Skogsby?, är förövare och att motivet är en maktkamp på ön.

En tiondel av borgen är utgrävd och skelettdelar från 30 individer funna, några är tydligt ihjälslagna. En tredjedel av dem är barn, vilket är ungefär så stor del av befolkningen som var barn i det gamla bondesamhället.

Invånarna bodde i byar utanför borgen, dit de troligen tagit sin tillflykt på grund av oroliga tider eller en fest.

Isotopanalyser från ben och tänder visar hur länge barnen bott i borgen, spårämnen visar varifrån maten de ätit kommer och alltså var de är födda och var de har rest. Barnen verkar vara födda på Öland.

– Detta är ett helt nytt sätt att analysera och man man håller på att utvärdera metoden, säger Helena Victor.

Källa: Helena Victor, Kalmar läns museum.

Sandby borg ligger på privatägd mark och är både betesmark och besöksmål.
Sandby borg ligger på privatägd mark och är både betesmark och besöksmål.Foto: Pia Olofsson
”Vi hoppas att vi får de där pengarna, då kan vi hålla på och gräva och forska i åtta år. Att gräva ut ett hus i Sandby borg kostar ungefär en miljon kronor.”
Helena Victor, Kalmar läns museum.

LEVANDE HISTORIA: Läs mer om Sandby borg här

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons