Annons

Ria:s öppettider utökas

I dag är det första onsdagen som Ria:s verksamhet har öppet på Tullgatan.
Öland • Publicerad 8 januari 2003
Sven-Olov Nordqvist, föreståndare på Ria, är glad för att Grindstugan numera kan ha öppet fem dagar  i veckan.Foto: Veronika Johansson
Sven-Olov Nordqvist, föreståndare på Ria, är glad för att Grindstugan numera kan ha öppet fem dagar i veckan.Foto: Veronika JohanssonFoto: 

Socialnämndens arbetsutskott har beslutat att utöka öppettiderna på Ria till en kostnad av 2 100 kronor i månaden. Tidigare var det stängt på onsdagar men nu är dörren öppen måndag till fredag.

- Behovet är stort. För att vara en så liten ort är det märkligt att det finns så mycket droger och missbruk, säger Sven-Olov Nordqvist, föreståndare på Ria.

Annons

Egna funderingar

Han tillträdde sin tjänst i november och har egna funderingar på varför det finns många missbrukare just i Borgholm.

- De kommer kanske hit som gäster på sommaren och blir kvar. Eftersom det är en liten ort har inte socialen tillräckliga resurser att ta hand om alla.

Någon att prata med

Cirka 25 personer går kontinuerligt till Ria. Här serveras det lunch måndagar och fredagar. Fika finns övriga dagar och någon att prata med.

På onsdagarna kommer paret Bengt och Barbro Ekstrand att hålla öppet på Tullgatan. Kommunen har även beviljat pengar till mer uppsökande verksamhet. Bengt Ekstrand ska fungera som fältarbetare och kontaktperson för de boende på fastigheten Resedan i Borgholm.

Samtliga boende i området har ett pågående missbruk och tillsyn har efterfrågats. Bengt Ekstrand, som har stor erfarenhet av att arbeta med missbrukare, kommer att sköta tillsynen och avrapportering till socialförvaltningen

Sven-Olov Nordqvist är glad över ytterligare en dags öppethållande men förhoppningen är att ha öppet sju dagar i veckan.

- Vi har öppet mellan halv tio och halv två utom på torsdagar när vi har kvällsöppet. Många stannar hela tiden och en del har sin fasta adress hit om de bor tillfälligt hos kompisar.

Humöret på topp

Annons

Ria har blivit som ett andra hem för många och trångboddheten märktes senast i jul.

- Vi hade 32 stycken här på julmiddag och det ideala är 25 stycken.

Trots små utrymmen är humöret ofta på topp.

- Det är en mycket uppsluppen stämning här. Visst kan det vara tuffa tag mellan gästerna ibland men för det mesta är stämningen bra.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons