Annons

Planer på bostäder i hamnen

Stadsarkitekt Johan Lunde tror att Mörbylånga hamn kan bli ett attraktivt bostadsområde.
Öland • Publicerad 22 januari 2003
Mörbylånga hamn kan bli ett attraktivt bostadsområde tror stadsarkitekt Johan Lunde.
Foto: Sofia Hedman
Mörbylånga hamn kan bli ett attraktivt bostadsområde tror stadsarkitekt Johan Lunde. Foto: Sofia HedmanFoto: 

Just nu skissar han på ett förslag till planprogram för hur marken kring hamnen ska användas.

I Färjestaden har Köpstaden, Vägverket och byggbolag tryckt på för att få ett nytt centrum. I Mörbylånga är det politikerna och i viss mån ortsbefolkningen som tagit initiativet till att något ska hända. I första hand handlade det om att något måste göras åt sockerbruksområdet. Förre stadsarkitekten fick därför för ett par år sedan i uppdrag att undersöka vad man skulle kunna göra av sockerbruksområdet och dammarna intill. När nye stadsarkitekten Johan Lunde började titta på det här, såg han snabbt att man borde lägga vikten vid hamnområdet i stället.

Annons

- Det är det området som kan bli attraktivt. Och jag tycker själv att om något ska bli gjort, så är hamnen den bästa platsen. Här finns infrastruktur och det finns vattenkontakt. Området är dessutom stort. Här finns plats för bostäder, kultur, konferenslokaler och hotell.

Det var inte så svårt att förankra idéerna hos politikerna, även om det formella uppdraget att göra ett planprogram ännu inte har kommit.

Sex delar

I stort sett har Johan Lunde delat in hamnområdet, dammarna och sockerbruksområdet i sex delar. I hamnen har han ritat in bostäder där Hotell vågen fanns, vid tennisbanorna, på Lantmännens plats och en bra bit norrut på hamnplanen.

- Det är idéer för framtida användning, när de företag som finns i dag försvinner av olika anledningar. Men vi tvingar inga verksamheter att flytta, poängterar Johan Lunde.

Själva sockerbruksområdet vill han strukturera upp bättre. Intill Zokker ska det finnas plats för tennisbanor och bollspel, området ska få en ny entré med exempelvis utställningslokal för sockerbrukstiden och världsarvet. Dammområdet ska röjas och göras i ordning och vattnet från Resmobäcken ska ledas där som i ett dämme, i stället för rakt ut i sundet.

De stora öppna ytor som finns i området tycker Johan Lunde ska få vara kvar. De används ju regelbundet för exempelvis hästtävlingar och cirkus.

- Jag tror att man skulle kunna klara det här med ganska begränsade resurser, säger Johan Lunde.

Kajutans ägare Stefan Norén har planer för hamnen, i övrigt finns ännu inga andra ekonomiska intressenter för bostäderna och allt annat som kan komma till i hamnen.

- Området har stor potential, men det har varit okänt. Kanske dyker intressenter upp när de ser möjligheterna som vi nu tar fram, säger Johan Lunde.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons