Annons

Ord mot ord i incestmål

Lögn och dikt eller berättelsen om tio års lidande
Öland • Publicerad 8 januari 2002

På måndagen inledde Göta hovrätt sin huvudförhandling där den 47-årige ölänning som åtalats för misshandel, grov kvinnofridskränkning och grovt sexuellt utnyttjande av underårig på nytt ställs till svars. Kalmar tingsrätt friade mannen i oktober. En dom som kammaråklagare Kerstin Eriksson överklagade.

Skakade på huvudet

Annons

De två hvuvudpersonerna, den åtalade mannen och hans före detta sambo, möts därför ännu en gång inför rätten.

Under måndagen, hovrättsförhandlingen är beräknad till att ta minst fyra dagar, var det mannens våld mot sin före detta sambo som togs upp.

Lugnt och sakligt berättade kvinnan om hur hon under parets elvaåriga samboförhållande utsatts för regelbunden misshandel.

Medan kvinnan berättade om slag, sparkar och kraftiga stryptag satt den åtalade mannen, iförd vit skjorta, med oftast slutna ögon och lyssnade.

Med jämna mellanrum skakade han mycket, mycket sakta på huvudet.

Försökte dölja blåmärkena

Både kammaråklagare Kerstin Eriksson och mannens försvarare, advokat Göran Walander, ställde frågor om misshandeln.

Kvinnan förklarade att hon genom klädsel, smink och genom att helt enkelt hålla sig inomhus försökt dölja blåmärken och andra resultat av slag och sparkar för både barn och vänner.

- I början av vårt förhållande var det inte så tätt mellan gångerna då han var våldsam och under tiden emellan var han jättegullig och omtänksam. Men de senaste åren blev misshandlarna både våldsammare och mer regelbundna, förklarade kvinnan.

Stannade för barnens skull

Annons

För Göta hovrätts ledamöter blir det att ta ställning till vem av parterna som ljuger. Kvinnan berättar om år av lidande medan den åtalade mannen helt förnekar anklagelserna.

På fråga om varför kvinnan valt att stanna kvar i förhållandet trots misshandeln förklarade hon att det var för barnens skull och att hon varje gång hoppades att nu var det sista gången.

Advokat Göran Walander svarade på kvinnans berättelse genom att påminna henne om de vittnen som i tingsrätten berättade om hur hon slagit sin man. Misshandel hon fortfarande helt förnekar.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons