Ung lantbrukare får framtidspris – klarade torkan

Öland Artikeln publicerades
32-årige lantbrukaren Robin Svedlund från Hagby på sydöstra Öland fick på tisdagen ta emot priset Ung Växtkraft.
Foto: Emil Eklund
32-årige lantbrukaren Robin Svedlund från Hagby på sydöstra Öland fick på tisdagen ta emot priset Ung Växtkraft.

32-årige lantbrukaren Robin Svedlund från Hagby får på tisdagen ta emot Länsförsäkringars pris Ung Växtkraft vid LRF Sydosts regionstämma i Tingsryd.

Robin Svedlund är både kött- och mjölkbonde och bedriver växtproduktion i Hagby på sydöstra Öland. 2018 med torr sommar och vattenbrist var hans första år som arrendator.

”Trots detta lyckades han bibehålla produktionen på gården och få ungefär samma avsättning som andra år”, skriver juryn som framhåller att Robin Svedlund blivit bonde av intresse, inte som arv vilket är vanligare. Priset består av 10 000 kronor och delas ut som uppmuntran till drivna unga entreprenörer som håller landsbygden levande.

”Det blir som en bekräftelse på det driv man har, speciellt efter det här tuffa året”, säger Robin Svedlund i ett pressmeddelande.

”Jag har sagt sedan jag var liten att jag ska bli bonde. Och det har följt mig hela tiden. Och det här priset handlar egentligen om alla yngre som lyckas slå sig in. För det är inte lätt. Det är det inte. Det behövs fler yngre, och folk utifrån, som jag”, säger han också.

Med priset Ung Växtkraft i Kalmar län 2019 vill Länsförsäkringar Kalmar län stötta och uppmuntra unga entreprenörer på landsbygden att driva företag och hålla landsbygden levande. ”Siffror från jordbruksverket visar nämligen att det bara fanns 122 stycken lantbruksföretagare under 35 år i Kalmar län under 2016”, enligt företaget.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.