Annons

Öland tappar turister

Turismen i Sverige ökade med fem procent det första halvåret. Men både Öland och Gotland tappar turister.
Öland • Publicerad 22 augusti 2005

Det visar statistik från Turismens utredningsinstitut, som har sammanställt antalet gästnätter på hotell, stugbyar och campingar det första halvåret. Det är Stockholm stad som står för den större delen av ökningen, men Stockholms skärgård, Gotland och Öland tappar övernattningar. Enligt Turismens utredningsinstitut är en del av förklaringen algblomningen, men den anledningen tror inte turistchef Marguerite Nilsson på för Ölands del.

- Så kan det rimligen inte vara. Algblomningen drabbade inte Öland förrän i jul och det är efter mätperioden. Algerna har alldeles säkert påverkat turisterna, men det är senare på sommaren.

Annons

Förskjutning av säsongen

Om det inte berodde på algerna att turismen på Öland minskade första halvåret, vad berodde det då på?

- Det är svårt att säga i nuläget. Jag vill inte trycka för mycket på det, men vi har sett en förskjutning av säsongen och en hel del kan vi säkert hämta igen under augusti och sensäsongen. Det är svårt att säga var vi landar, det kommer turister fortfarande.

Anna-Mari Thorell, marknadschef på Gotlands turistinformation, tror att folk har rörligare semestrar nu, med möjlighet till mer infall.

- Jag tror inte att folk bestämmer sig i förväg lika mycket längre utan lämnar luckor i planeringen så att man kan anpassa sig efter väder och annat. Resemönstret är annorlunda, folk bokar inte veckovis utan kanske fyra eller fem nätter och den minskningen syns i statistiken.

Mediebilden stämmer inte

Thorell anser att algblomningen har påverkat Gotland, även om den också där kom i ett senare skede. Liksom turistnäringen på Öland har Gotland problem med att SMHI:s algrapporter och bilden i medierna inte överensstämmer med det faktiska läget. På Öland jobbar Ölands turist AB bland andra med att ta fram ett eget rapportcentrum som ska beskriva det aktuella läget när det gäller algblomning. Men den idén tror inte Anna-Mari Thorell på.

- Det fungerar relativt bra på Gotland när vi går ut med information, men jag tror att det är svårt att påverka till exempel Aftonbladet och Expressen, de vill ha sina svarta rubriker. Vi får helt enkelt bli ännu bättre på att visa att vi är ett bra resmål även när vi inte har vädret med oss.

Andreas Ignell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons