Annons

Nytt vattenverk kan vinna framtidspris

Bygget av ett nytt vattenverk i Mörbylånga kommun uppmärksammas. Projektledaren Peter Asteberg och de andra i projektet har blivit nominerade till priset Årets nytänkare på Framtidsverkets Framtidsgalan.
Mörbylånga • Publicerad 8 oktober 2018
Projektledaren Peter Asteberg och de andra som bygger nytt vattenverk i Mörbylånga kommun har blivit nominerade till priset Årets nytänkare på Framtidsgalan.
Projektledaren Peter Asteberg och de andra som bygger nytt vattenverk i Mörbylånga kommun har blivit nominerade till priset Årets nytänkare på Framtidsgalan.Foto: Privat/Mörbylånga kommun

– Det är både överraskande och uppmuntrande, men eftersom det är ett världsunikt projekt, där vi i flera avseenden är först ut i världen, förstår jag att man tycker att det här låter spännande, säger projektledaren Peter Asteberg i en kommentar.

Han betonar dock att tekniken inte är ny, utan väl beprövad sedan tidigare.

Annons

I det nya vattenverket ska både bräckt vatten från Kalmarsund och utgående råvatten från Mörbylånga industrireningsverk renas. Vattnet ska alltså inte tas från grundvatten, något som ska minska kommunens sårbarhet vid år med torka.

Planen är att vattenverket ska vara färdigt sommaren 2019. Än så länge följer arbetet tidplanen, enligt Peter Asteberg. Väggar och tak är på gång.

Framtidsgalan arrangeras av företaget Framtidsverket, en del av Acteakoncernen, med syftet att lyfta fram personer och organisationer inom offentlig sektor.

Mörbylångas vattenverk tävlar med åtta andra projekt eller personer. Om det blir något pris eller inte blir klart på en gala den 20 november i Stockholm.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons