Annons

Mörbylånga aktiverar krisledningsnämnd – släpper partipolitiken

Mörbylånga kommun aktiverar krisledningsnämnden. Ledningen vill snabbt kunna fatta nödvändiga beslut under corona-utbrottet.
Mörbylånga • Publicerad 1 april 2020
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) aktiverar krisledningsnämnd för att kunna fatta snabba beslut för att minska smittspridning och effekter av corona-viruset covid-19.
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) aktiverar krisledningsnämnd för att kunna fatta snabba beslut för att minska smittspridning och effekter av corona-viruset covid-19.Foto: Pia Olofsson

Smittspridningen av covid-19 räknas som en extraordinär händelse.

På tisdagen 31 mars fattade kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) tillsammans med kommunstyrelsens presidium beslutet att aktivera kommunens krisledningsnämnd.

Annons

Målet är att minska smittspridning samtidigt som kommunens verksamheter fortsätter så normalt som vanligt, menar Matilda Wärenfalk. Men krisledningsnämnden kan komma att behöva fördela om pengar.

– Vi har beslutat om stöd till föreningar och näringsliv och tagit pengar ur kommunstyrelsens kassa för oförutsedda händelser. Att gymnasieeleverna får äta skolmat på restaurang kostar kommunen 10 000 kronor i veckan och ska vi fortsätta med det även efter påsk måste vi se över ekonomin, säger hon.

Enligt Matilda Wärenfalk finns ännu ingen känd smitta på kommunens verksamheter.

– Men påsken står för dörren. Och åtminstone fram till för några dagar sen fanns misstanke om att det kunde bli större utbrott här i påsk om många rör sig hit, men Folkhälsomyndigheten är tydlig med att du bör stanna där du är.

Hon berättar också att de olika partiernas gruppledare skrivit under ett avtal om släppa partipolitiken ett tag.

– Det är viktigt att det finns en samsyn i politiken och det gör det. Vi är överens om att det inte kommer nya motioner eller politiska initiativ nu när våra medarbetare inte har tid för annat, säger hon.

Även om det är tänkt att övriga nämnder ska fortsätta att fungera ungefär som vanligt kan krisledningsnämnden gripa in och ta över beslut från olika verksamheter. Nämnden kan fatta beslut med två ledamöter närvarande.

Krisledningsnämndens ledamöter består av kommunstyrelsens presidium Matilda Wärenfalk (S), vice ordförande Anna-Kajsa Arnesson (C) och andre vice ordförande Henrik Yngvesson (M).

Nämnden har sitt första möte på måndag.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons