GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Misstänkt olagligt ålfiske utanför nordvästra Öland

För en vecka sedan fick länsstyrelsen in ett tips om misstänkt olagligt ålfiske i havet utanför nordvästra Öland. Nu ligger ärendet på kustbevakningens bord.
Kalmarsund • Publicerad 6 augusti 2020
"Mellan Ramsnäs och Haget. En bra bit från allmän väg," har anmälaren skrivit om det fiskeredskap som påträffats.
"Mellan Ramsnäs och Haget. En bra bit från allmän väg," har anmälaren skrivit om det fiskeredskap som påträffats.Foto: Privat

Det var på onsdagen förra veckan som en person hörde av sig i ett meddelande till länsstyrelssen. Personen ska ha siktat så kallat ålgarn, ett redskap som används vid ålfiske, i havet utanför nordvästra Öland.

– Mellan Ramsnäs och Haget. En bra bit från allmän väg, skriver personen i sin anmälan.

Fiske med fasta redskap på allmänt vatten kräver länsstyrelsens tillstånd och under måndagen tog de beslutet att lämna över själva utredningen till kustbevakningen, då det är de som har ansvaret för kontroller av fiskeredskap ute till havs.

– Vi har informerats att någon misstänker att det pågår illegalt fiske, men det utreds inte som ett brottsärende i nuläget, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på kustbevakningen.

Framöver kommer kustbevakningen kontrollera att redskapen är korrekt märkta, att de ligger inom ett område där det är okej att fiska vid den här tiden på året och huruvida det faktiskt rör sig om ålfiske. I Sverige är det bara de som tidigare har haft tillstånd att fiska ål i saltvatten som kan få tillstånd igen.

– Det som är lite speciellt med ålfiske är att det inte är vem som helst som får fiska ål. Ålen är rödlistad och det krävs en särskild dispens, säger Valdemar Lindekrantz.

Erik TjusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.