Annons

Ministerbesök ska förbättra asylarbete

Migrationsminister Tobias Billström (M) kommer till Borgholms kommun på måndag.
Öland • Publicerad 5 december 2012
Migrationsminister Tobias Billström (M), när han var i Kalmar.Foto: Paul Madej

Det är kommunledningen som begärt att ministern ska komma för att få till stånd en bättre kommunikation och arbetsordning mellan Migrationsverket och kommunen när det gäller de 757 asyl­sökande flyktingarna som just nu befinner sig på tillfälliga flyktingförläggningar i kommunen, varav merparten på Lundegård och ­Kapelludden i Borgholm.

– I dag tecknar Migrationsverket avtal direkt med företagen som driver flyktinganläggningarna utan att behöva ha någon kommunikation med kommunen som ska ordna med skolgång och annat praktiskt. Dessutom skrivs avtalen med företagen på kort tid, eller ett par månader och det nu gällande går ut den 31 december. Så här kan vi inte ha det och därför har vi envist begärt att minister Tobias Billström ska komma hit för besök på Lundegård och tid för samtal. Med finns också tre företrädare för SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

Annons

Besöket ska också ses mot bakgrund av att antalet asylsökande flyktingar väntas öka dramatiskt i Sverige under nästa år, inte minst från Syrien. Det talas om en ökning från nuvarande nivå på cirka 35 000 upp till 54 000 nya flyktingar.

– Det jag vänder mig emot och tänker framföra till ministern är bristen på solidaritet inom EU när människor lider och det är krig i världen. Bara 10 av 27 länder inom EU tar emot asylsökande. Våra 757 asyl­sökande som nu befinner sig i Borgholms kommun motsvarar en fjärdedel av vad Danmark tar emot på ett helt år, medan andra länder inte tar emot några alls.

Ytterligare ett företag i kommunen är i begrepp att ta emot flyktingar, eller cirka 50 personer. I så fall stiger siffran till drygt 800.

– Vi här i Borgholms kommun är nog unika i Sverige med så mycket av tillfälliga anläggningar för flyktingar eftersom de flesta på andra håll i landet är fasta för mottagning året runt, säger Lisbeth Lennartsson.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons