Annons

Man krävs på 150 000 för nedbrunnet hus

En man i Köpingsvik ska betala nästan 145 000 kronor till flera försäkringsbolag samt 5 000 kronor i rättegångskostnader efter att en fastighet han ägde brann ned när den var oförsäkrad.
Öland • Publicerad 12 november 2009

Det var i mars 2004 som fastigheten i centrala Borgholm brann. Den var då belånad med nästan 145 000 kronor. När Köpingsviksmannen hade tagit över lånet i samband med köpet av fastigheten hade han uppgivit att han hade en fullvärdesförsäkring på fastigheten. Efter branden, där fastigheten totalförstördes, uppdagades det att fastigheten inte var försäkrad.

Fastigheten var till salu och affär skulle genomföras kort efter branden.

Annons

Långivande bank hade vid det här tillfället en egen försäkring som täckte skadan som banken hade lidit när säkerheten för lånet inte fanns kvar. Det var fem olika försäkringsbolag som stod för den här försäkringen. Försäkringsbolagen ersatte banken och krävde därefter mannen på pengarna.

Vad som sedan hände råder det delade meningar om.

Försäkringsbolagen menar att de har skickat skuldbrev till mannen. Mannen å sin sida säger att han hade fått uppfattningen att bankens försäkring skulle täcka förlusten och att han endast skulle behöva betala en mindre administrativ summa på några tusen kronor. Han säger att han inte har fått något skuldbrev.

Tingsrätten tycker inte att det finns något som tyder på att mannen inte skulle ha förstått att han skulle betala tillbaka pengarna till försäkringsbolagen i stället för till banken. Domstolen menar också att mannen hade fått tydlig information om att den pantsatta fastigheten skulle hållas försäkrad.

Eftersom mannen inte har betalat något på skulden till försäkringsbolagen har nu hela beloppet förfallit till betalning. Mannen ska betala nästan 145 000 kronor plus ränta till försäkringsbolagen. Dessutom ska han betala försäkringsbolagens rättegångskostnader och ansökningsavgift till kronofogdemyndigheten, totalt ytterligare 5 000 kronor.

Mannen sålde tomten senare under 2004 för 700 000 kronor. Där finns numera ett nybyggt hus med lägenheter.

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons