"Lugnaste midsommaren på 38 år"

När Barometern tar pulsen i Borgholm och Köpingsvik på midsommarkvällen ligger den på vilopuls - åtminstone med Ölandsmått mätt.
Öland • Publicerad 25 juni 2010
Foto: 
Foto: 

Det kan campingvärden Ulf Ericsson som varit campingvärd på Klinta camping sedan 1972 intyga.

– Jag har aldrig varit med om en sådan här lugn midsommar i Köpingsvik på 38 år. Här brukar det vara ridande poliser och ambulanser som kör förbi, men i år är det bara... lugnt, säger han och tittar sig omkring.

På Grönhags camping spelas det visserligen hög musik och bland den stora majoriteten av ungdomar dricks det girigt. Men stora plättar av gräsytorna gapar tomma lite varstans.

Ulf Lundén på Kalmarpolisen, som är på plats, märker också även han stor skillnad från föregående år.

– Det har knappt hänt något alls än så länge och det är väldigt lite folk om man jämför med de senaste åren, jag skulle tro att det är en halvering av ungdomar från i fjol.

Ett tjugotal ungdomar som däremot inte backat för att ta sig till Köpingsvik och Grönhags camping är gänget från Örebro.

– Vi tog oss ner till Öland för att vi har hört att det är ett riktigt partyställe. Det är roligt här, men vissa har nog druckit lite för mycket, säger Sebastian Magnusson, 20 år, från Örebro.

Vid niotiden på kvällen har det rapporterats in fem fall av fylleri i Borgholm, enligt P-O Jansson, som är vakthavande befäl vid Kalmarpolisen.

Om det blir lika lugnt under natten som kvällen återstår dock att se.

Gustav Grändeby
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.