Annons

Hotellet görs i ordning för invigning

Snart är det dags för nyöppning av Hotell Borgholm. Fram tills dess har Christofer Johansson fullt upp med inredning och menyval.
Borgholm • Publicerad 22 mars 2019 • Uppdaterad 23 mars 2019
Christofer Johansson visar panelen med Ask, ett inslag som lättar upp och lyfter atmosfären.
Christofer Johansson visar panelen med Ask, ett inslag som lättar upp och lyfter atmosfären.Foto: Maria Alåsen

Fasaden känner de flesta igen men innanför dörrarna pågår intensivt arbete för att förändra och skapa en enhetlig design som personifierar den nya ägaren.

Christofer Johansson utbildades på Grythyttan 2007 och växte upp i Västergötland. Han är kock i grunden. Men nu, som hotellägare anammar han ett större ansvar.

Annons

– Det är spännande att ha både restaurang och hotell och att ta över ett så inarbetat hotell, säger Christofer Johansson.

BILDSPEL: Så blir nya Hotell Borgholm

bild 1/6
Den öländska naturen är temat i inredningen.
Keramiken är skapad av Paradisverkstaden och glasen är från Orrefors.
Viktiga råvaror tas om hand från grunden och en meny håller på att växa fram.
I köket provas olika idéer inför invigningen.
Vinkällaren finns kvar som den har varit. Christofer Johansson säger att han redan börjat utöka sortimentet.
Ett av de 41 rummen på Hotell Borgholm.
Den öländska naturen är temat i inredningen.
Keramiken är skapad av Paradisverkstaden och glasen är från Orrefors.

Det var han som fick förfrågan om att ta över när Karin och Owe Fransson i mars förra året meddelade att Hotell Borgholm var till salu.

Han kommer närmast från Eksgården som han drivit sedan 2015. Nu har driften där lämnats över till en ny entreprenör.

Han berättar att målet med Hotell Borgholm är att förnya det till att vara en gastronomisk destination och han strävar efter att bygga hela konceptet på att ha en närhet till Öland.

– Jag vill lyfta fram de där guldkornen som man hittar bakom det exploaterade, det Öland som är natur, det karga, alla växter och örter. Besökarna ska få ta del av hela Öland när det kommer.

Redan nu när arbetet med förändringen är igång andas atmosfären av den Öländska naturen. I entrén möter avbarkade askar upp besökarna.

– De står precis i de former som naturen skapat dem ute på Alvaret. Vi försöker att bara anlita så lokala producenter som möjligt och att få inredningen genuint öländsk.

Inslag med fårskinn, ullplädar på rummen och öländsk kalksten bidrar till en utpräglad skandinavisk och luftig design.

– I matsalen har vi klätt väggarna delvis med askkträ så att det ger en struktur som är levande. Likadant har vi gjort med receptionsdisken. Det blir även kalksten ovanpå den.

Christofer Johansson är själv med i varje steg när inredningen bestäms. Allt ska följa det naturnära. Han har ett intresse och en känsla för färger och material.

Annons

– Det är lite likt matlagning. Estetiken, råvarorna och allt är viktigt för hela upplevelsen.

Under tiden han pratar kommer hantverkare och frågar om detaljer. Christofer Johansson svarar lugnt och visar tydligt vad han menar. Trots att invigningen är så nära syns inga tecken på stress.

– Man får ta den första tiden till att växa in i det. Vi kommer att bli klara men mycket som kanske får fixas märker man nog efter tiden. Det är ett stort och fint ansvar vi fått att driva det här.

Även i köket pågår förberedelser. Christofer Johansson visar hur lokala råvaror tas om hand och förbereds från grunden för att kunna användas i matlagningen när de behövs.

– Vi har till exempel glasrabarber som vi kokar i häggblomssaft. Menyn ska spegla Öland och bjuda på smaker som är spännande.

En ny bakugn har satts in i köket och målet är att baka eget bröd.

Läs mer om Hotell Borgholm:

Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons