Annons

"Högstadiet behöver verkligen sina resurser"

Har Skansenskolan för många lärare? Är det här Mörbylånga kommun ska spara
Öland • Publicerad 6 december 2003

Skansenskolan har i dag 546 elever, vilket är i det närmaste exakt samma antal som för fem år sedan då det gick 548 elever på högstadiet. Antalet lärare har dock ökat med 5,81 heltidstjänster från 46,65 lärare till 52,46.

Frågan som Thomas Aronsson (kd) är: Varför måste man ha fler lärare på Skansenskolan än för fem år sedan? Borde man inte kunna spara in på lärartjänsterna och frigöra pengar?

Annons

Varför inte spara på Skansenskolan, som ändå har ganska hög lärartäthet?

- Högstadiet behöver verkligen sina resurser. Det är inte samma elevgrupp i dag som för fem år sedan. Det är en helt annan värld där, det märker man i korridorerna, säger skolchefen Göran OT Dahlberg.

Han hänvisar exempelvis till att Oasen - elevgruppen för elever med behov av extra stöd - nu har många fler elever, vilket viserligen drar resurser, men är bra för både dem som går där och för övriga elever.

"Där kan vi inte spara"

Tanken att skära ned lärartätheten på andra 1-6-skolor slår han också bort.

- De andra skolorna har redan i dag mycket lägre lärartäthet än Tanneskolan. Där kan vi inte spara heller, säger Göran OT Dahlberg.

Skolnämnden har fått kritik från exempelvis moderaterna för att man inte anpassat sig till att det finns en friskola i Färjestaden där det just nu går 89 elever. Bara någon enstaka lärartjänst har dragits in, samtidigt som man klagat över att friskolan kostar enorma summor för skolnämnden.

Friskolan har just nu 8,12 lärartjänster på 89 elever, vilket är 11 elever per heltidslärare.

Lärartätheten 10,4

På Skansenskolan är lärartätheten 10,4 elever per lärare. Många högstadieskolor av Skansenskolans storlek har en lärartäthet på cirka 12 elever per lärare. Om man, som Curt Ekvall (kd) föreslog vid fullmäktigesammanträdet, minskar lärartätheten till 12 elever per heltidstjänst, blir det 45,5 lärartjänster, alltså 6,96 lärartjänster färre än i dag. Curt Ekvall sa att man kunde spara fyra miljoner på färre lärare.

Annons

En lärare kostar cirka 400 000 kronor och därmed skulle skolnämnden spara 2,4 miljoner kronor per år. Det skulle kunna räcka till Tanneskolan och lite till.

Inte hela sanningen

Men den här sifferexcersisen är dock inte hela sanningen. Skolnämnden har fler siffror att laborera med. Om Friskolan får 50 nya elever nästa höst, kommer det till nästa läsår att finnas lika många elever på Skansenskolan som i år. Och i budgeten har man redan räknat med en neddragning av 2,5 lärartjänster på Skansenskolan (då blir lärartätheten 10,9 elever per lärare).

Det blir också färre elever på lågstadieskolorna och för att få ihop budgeten ska skolnämnden dra in ytterligare 6,5 tjänster och då är två tjänster på Tanneskolan inräknade.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons