Annons

Gråborg invigs efter restaurering

Nu återinvigs fornborgen Gråborg och S:t Knuts kapell på Öland efter att ha restaurerats i ett år.
Gråborg • Publicerad 25 juni 2019
Gråborg. Arkivbild.
Gråborg. Arkivbild.Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl

Har man varit ute och gått och vistats vid Gråborg det senaste året har man kunnat se byggnadsställningar vid S:t Knuts kapell, 200 meter norr om borgen, redan från långt håll. Hårda vintrar och växtlighet hade skadat de båda ruinerna och en restaureringen inleddes därför sommaren 2018.

– S:t Knuts kapell har en ovanligt stor del murar som bevarats orörda ända sedan medeltiden och det har därför varit viktigt att inte göra större ingrepp än nödvändigt. Särskilt intressant är att det fortfarande finns rester av medeltida bruk kvar på flera ytor, säger byggnadsantikvarie Jan Westergren i ett pressmeddelande.

Annons

Parallellt med kapellruinen har även porttornet till den intilliggande fornborgen Gråborg restaurerats. Under arbetena med både porttornet och kapellruinen har man använt kalkbruk från en lokal tillverkare på Öland som framställs på traditionellt sätt för att få samma egenskaper och färg som ruinens ursprungliga bruk.

Och nu är det alltså dags att återinviga kapellet och fornborgen. Under onsdagen kommer ansvariga att träffas vid borgen och kapellet för att gå igenom restaureringen.

FAKTA

Gråborg

Gråborg är Ölands största fornborg och även en av Sveriges största anläggningar i sitt slag.

Den har anlagts under järnålder men spelat roll långt in i historisk tid. Man vet att borgen fortfarande användes under kriget mot danskarna 1677.

I nordväst finns en port med ett medeltida valv som förstärkt med kalkbruk. Borgen har tidigare haft ytterligare två portar, en i norr och en i söder.

S:t Knuts kapell, 200 meter norr om borgen, tyder på att borgen har haft en stor betydelse under medeltiden.

Kapellet uppfördes under 1100-talet utan torn och var försedd med absidkor. Det breddades sedan under gotisk tid och förseddes med spetsbåge. Kapellet övergavs redan under 1500-talet och i dag finns endast den västra gaveln och triumfbågen kvar.

Borgs by består idag av två gårdar som ägs av Vitterhetsakademin.

Kungliga Vitterhetsakademien instiftades av drottning Lovisa Ulrika 1753 och har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård

Källa: https://visitoland.com/gora-pa-oland/graborg/

Natahlie Alvhäll Lindahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons