Annons

Golfbana misstänks ha anlitat svartarbetare

Först var det Grönhögen Golf. Nu misstänks även golfbanan i Saxnäs för att använt billig illegal arbets-
kraft i sin verksamhet.
Öland • Publicerad 9 december 2003

Efter att fått in flera tips gjorde polisen under hösten en så kallad inre utlänningskontroll på Ölands nyaste golfanläggning. Ute på banan observerades en traktor med vagn körd av en polsk medborgare.

I förhör berättade polacken att han tillbringat delar av året i Saxnäs och där hjälpt ägaren Kenneth Nilsson med olika sysslor. För detta skulle han som kompensation fått boendet, maten och gratis golfspel. Han sade sig också vara villig att betala eventuella böter.

Annons

Tvingades sluta

Polisen träffade samma dag som tillslaget gjordes även en tidigare anställd i golfföretaget. Denne berättade att han bara några veckor tidigare tvingats sluta på grund av arbetsbrist. Men han uppgav också att den polack som polisen påträffat arbetat på golfklubben i flera omgångar under året i betydligt större omfattning av vad han själv medgett.

Banägaren Kenneth Nilsson har för polisen tillbakavisat anklagelserna om att utnyttjat svart arbetskraft.

Riskerar böter

Efter att polisutredningen avslutats har åklagare beslutat åtala Kenneth Nilsson för brott mot utlänningsdomen. Vid en eventuellt fällande dom i tingsrätten riskerar han förutom böter även att tvingas betala en särskild avgift till staten med 38 600 kronor.

Det här är andra gången på bara några år som polisen påträffat illegal arbetskraft på öländska golfbanor. Förra gången gällde det Grönhögen Golf, en anläggning som för övrigt även den byggts upp av Kenneth Nilsson. Där handlade det om två litauer. Vd:n dömdes till dagsböter. Straffavgiften fastställdes till drygt 67 000 kronor, vilken aktiebolaget fick stå för.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons