Annons

Generationsskifte i korvfabriken

Efter 37 år av korvtillverkning lämnar nu Johann Thaurer över ansvaret till sin son och hans kompanjon.
Löttorp • Publicerad 17 mars 2018
Johann, Rosita, Johann Thaurer och Niclas Solberg framför en av de många rökarna. Förutom de egna specialiteterna tillverkas korv åt folk som lämnar in kött.
Johann, Rosita, Johann Thaurer och Niclas Solberg framför en av de många rökarna. Förutom de egna specialiteterna tillverkas korv åt folk som lämnar in kött.Foto: Maria Alåsen

Den tyska terroristpolisen som blev slaktare lyckades med det snudd på omöjliga, nämligen att driva en delikatessbutik på norra Öland i 37 år.

Egna charkuterier och andra specialiteter från Öland finns i butiken i Löttorp.
Egna charkuterier och andra specialiteter från Öland finns i butiken i Löttorp.Foto: Maria Alåsen

Som den sommarö och turistmagnet Öland är så finns den typiska floran av butiker och restauranger som startas upp med pompa och ståt inför somrarna. När hösten kommer minskar öppettiderna och till vintern är det igenbommat.

Annons

Men Rosas har blivit ett namn som ristats in i den öländska kalkstenen. De flesta vet att charkuteriet finns och det är dit de åker när de blir sugna på det där lite extra.

– Det känns ganska fantastiskt att vi funnits kvar i alla år. För 36 år sedan startade vi upp i Böda med Rosas Handel, säger Johann Thaurer.

Utrymmet i Böda blev för litet och större lokaler hittades i gamla mejeriet i Löttorp.

– Här är det nästan 1000 kvadratmeter tillverkningsyta och sedan är det butik också, säger den yngre Johann Thaurer.

Han är Johanns och Rositas son och det är han som tar över efter föräldrarna.

– Det är jag och Niclas Solberg som gått in som partners i verksamheten, säger Johann Thaurer.

Johann och Rosita har en spännande bakgrund. Deras historia tillsammans startade i Stockholm när det var bombattentat mot Tyska ambassaden.
Johann och Rosita har en spännande bakgrund. Deras historia tillsammans startade i Stockholm när det var bombattentat mot Tyska ambassaden.Foto: Maria Alåsen

Johanns och Rositas gemensamma bakgrund är romantisk och spännande. Att de träffades var en ren slump. Johann Thaurer arbetade som polis i Tyskland och var specialiserad inom terroristbekämpning. Hans polisenhet kallades till Sverige när det var bombattentat mot tyska ambassaden i Stockholm.

– En kväll gick vi ut och dansade och då träffade jag Rosita som var från Öland. Vi gifte oss och bosatte oss i Tyskland i några år, säger Johann.

När de återvände till Sverige fick de överta Rositas kusins gamla lanthandel, ett familjeföretag som startades 1940.

Johann hade satsat på en utbildning som slaktare och lade polisyrket på hyllan. Efter att ha bott några år i Tyskland var Rosita inne på samma linje som Johann.

Annons

– Han tyckte att korven i Sverige var smaklös och jag höll med honom efter åren i Tyskland, säger Rosita.

De började tillverka korv å norra Öland. Med tyska recept fick de fram smaker som var ovanliga för ölänningarna i början.

– Men nu säljer vi mycket av den starkare korven, Folk har fått andra vanor nu när det finns matinspiration på tv och överallt, säger Johann.

Sonen Johann berättar att de gör korv på allt från struts, dovhjort och allt traditionellt kött.

– Man anpassar köttet efter den typ av korv man ska tillverka. Vissa ska vara feta och vissa lite torrare.

De köper så mycket lokalt kött som möjligt och Johann pratar gärna om det fina med lokalt tillverkade råvaror.

Att lämna över verksamheten till sonen och hans kompanjon tycker han inte r svårt.

– Nej, vi behöver ta det lite lugnare nu jag och Rosita.

De stänger bara butiken några veckor under vintern.

– Det är bra för då kan vi hinna med lite reparationer och annat, säger Niclas Solberg.

Annons

Några större, omvälvande förändringar är inte på gång.

– Nej, styrkan i i företaget är det lokala, den egna tillverkningen och den bra kvaliteten på produkterna, säger Johann, den yngre.

Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons