Annons

Fyra dagars väntan för att få ut medicin

Det blir inga läkemedel till norra Öland på fyra dagar.
Skickar din doktor i väg en förskrivning i dag, fredag, dröjer det till tisdag innan medicinen kommit fram till apoteksombudet.
Öland • Publicerad 20 juni 2003

- Jag tycker vi erbjuder en relativt god service, säger apoteksområdeschefen Marina Fransson.

Sedan ett år tillbaka kommer läkemedel som ska till något av apoteksombuden från ett distansapotek i Skåne via Alvesta och vidare till Kalmar och därifrån vidare till ombuden med budbil. Tidigare levererade apoteken på Öland medicinen till ombuden.

Annons

"Erbjuder god service"

- Jag känner att det är svårt för mig att förmedla helhetstänkandet i hela kedjan, säger Marina Fransson. Jag ansvarar för tre apotek på Öland och fem i Kalmar när det gäller bland annat personal, ekonomi och öppettider.

Hon tycker att apoteket erbjuder en relativt god service samtidigt som hon själv inte har något direktansvar för apoteksombudens situation.

Om man beställer sitt läkemedel från exempelvis Löttorp

i dag fredag dyker det inte upp förrän på tisdag. Och väntan blir lång även om det inte är midsommar.

Beställer man medicin en vanlig måndagseftermiddag klockan fyra levereras den inte förrän på onsdagen samma tid. Vill man ha sin medicin på ett dygn får man se till att beställa den före klockan tre.

I väntan på den leveransen från apoteksombudet kan den som fått sin ordination på en vårdcentral i exempelvis Löttorp också få jourdoser av en del akutläkemedel - men inte alla.

Missnöjda kunder

På Ica-hallen i Löttorp sitter Sara Hollertz i kassan.

- Apotekskunderna är väldigt missnöjda. Det händer ofta att medicin är restnoterad. Rutinmässigt brukar då leveranstiden anges till en vecka av centralapoteket i Hässleholm. Många åker till Borgholm i stället.

Annons

- Och en vecka är mycket för den som behöver sin medicin, säger Sara Hollertz.

Det är ledningen för Apoteket AB som bestämt hur apoteksombudsverksamheten ska fungera över hela landet. Vi har sökt den som ansvarar för apoteksombuden i distrikt södra Götaland, Thomas Sandström, utan att lyckas.

JENS ARFVELIN

jens.arfvelin@barometern.se

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons