Annons

Fullmäktige: Vad händer med cykelled när pengarna är slut?

”Vi skapar växtkraft och livskvalitet”. Så lyder Mörbylånga kommuns nya vision som diskuterades på kommunfullmäktige. Liksom dålig städning på äldreboenden och vad som händer med Fyr till fyr nu när pengarna är slut men cykelleden inte är färdig.
Mörbylånga • Publicerad 26 oktober 2020
Kommunfullmäktige i Mörbylånga kommun samlades på måndagen i Skansenskolans aula.
Kommunfullmäktige i Mörbylånga kommun samlades på måndagen i Skansenskolans aula.Foto: Pia Olofsson

Projektet med cykelleden över hela Öland har blivit förlängt flera år men avslutas i år utan att vara helt färdigställt. Det är sträckorna Grönhögen-Ottenby-Ås och Torngård-Skärlöv, som ligger för beslut hos länsstyrelsen, som inte är klara. Kostnaden för dessa beräknas till 20 miljoner kronor.

– Jag funderar hur det här ska ros i hamn, sa Kent Ingvarsson (M).

Annons

Han undrar om kommunen och Ölands kommunalförbund kan bli återbetalningsskyldiga, och vad det finns för tankar för finansiering. Han undrade också varför hela cykelleden i Borgholms kommun är färdig medan det saknas två sträckor i Mörbylånga kommun.

Någon återbetalningsskyldighet blir det inte för kommunen, det står inskrivet i avtalet, förklarade kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).

– Det här ska Trafikverket betala det är där indexuppräkningen borde ha varit. I andra hand regionen då cykelleden är viktig för turistnäringen i regionen, sa hon.

Anna-Kajsa Arnesson (C) påminde om att den största delen av pengarna faktiskt gått till Mörbylånga kommun, även om det är i Borgholms kommun cykelleden är klar.

– I Borgholm fanns naturliga vägar medan vi i vår kommun fått anlägga vägar. Vad gäller sträckan Grönhögen-Ottenby-Ås finns vissa öppningar som vi får återkomma till, sa hon.

Bild från 2012 när infrastrukturministern tar första spadtaget för cykelleden Fyr till fyr på Öland. Då var beskedet att finansieringen sker av Borgholms- och Mörbylånga kommuner, EU-medel och Trafikverket. Byggstart sker 2012 och färdigställandet är beräknat till 2014.
Bild från 2012 när infrastrukturministern tar första spadtaget för cykelleden Fyr till fyr på Öland. Då var beskedet att finansieringen sker av Borgholms- och Mörbylånga kommuner, EU-medel och Trafikverket. Byggstart sker 2012 och färdigställandet är beräknat till 2014.Foto: Paul Madej

Kritik mot städning i äldreomsorgen kom upp på agendan när Olof Nilsson (politisk vilde) frågade hur kommunens upphandlingar av städtjänster ser ut. Exempelvis på Äppelvägens äldreboende där städningen kritiserats av en anhörig.

– Enligt avtalet ska det städas en gång i veckan men enligt de bilder som publicerats i tidningen kan man undra om det städas överhuvudtaget. Kommunen borde upphandla tjänsten för att säkerställa att avtalet följs, sa Olof Nilsson.

Matilda Wärenfalk lät socialnämndens ordförande Mathias Karlsson (S) svara.

– Jag har haft dialog med MBAB:s ordförande Carina Adolfsson Elgestam och socialchefen Ann-Katrin Ståhl om städningen. Jag har därefter kommit fram till att rutinerna behöver förbättras när städningen inte fungerar som det är tänkt. Socialchefen arbetar nu med att se till att rutinerna ses över, sa han.

Kommunen köper städtjänsten av Mörbylånga bostads AB, MBAB.

Annons

– Det här är en komplex fråga och det är inte så enkelt att det handlar om upphandling, sa Mathias Karlsson.

Arbetet med Mörbylånga kommuns nya vision och värdegrund har pågått ett tag och olika fokusgrupper, däribland fullmäktiges politiker, har fått tycka till. Det viktiga är att det är tydligt vad som gör kommunen unik och att ingen känner sig exkluderad, förklarade samhällsbyggnadschef Daniel Jonsson. Till rubrikförslaget ”Vi skapar växtkraft och livskvalitet” hör en längre berättelse.

Nina Åkesson Nylander (KD) konstaterade att det inte var länge sedan kommunen senast beslutade om värdegrund och värdeord och Carl Dahlin (M) undrade vad som var unikt i visionsförslaget.

– Det är just ordet ”växtkraft”, att man kan växa som människa här, växa som företag och det har en koppling till lantbruket på Öland. Och det är oerhört mycket folk som flyttar till Öland på grund av livskvaliteten, förklarade Daniel Jonsson.

Visionen ska beslutas vid nästa kommunfullmäktige.

Enligt delårsbokslutet ser kommunen ut att gå mot ett positivt resultat. Så bra att oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M) ifrågasatte om förra årets skattehöjning verkligen var nödvändig.

Matilda Wärenfalk konstaterade att 2020 inte är likt något annat år.

– Coronapandemin har påverkat alla verksamheter och vi har fått lägga stort fokus på åtgärder för att lindra konsekvenserna och därför har en del annat fått vänta, sa hon.

Kommunfullmäktige beslutade också att flytta en miljon kronor som blev över från den nya konstgräsplanen vid Tallhöjdens idrottsplats till investeringsbudgeten. För de pengarna kan Tallhöjdens gamla konstgräsplan flyttas till antingen Torslunda, Gårdby eller Glömminge och där bli en sandfylld skolgårdsplan eller spontanidrottsyta.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons