Annons

Folkomröstningen fick ölänningarna till vallokalerna

På söndagen strömmade ölänningarna till vallokalerna, för att rösta både i EU-valet och i folkomröstningen om en eller två kommuner. För vissa ett enkelt val – andra bestämde sig i sista stund med valsedeln i handen.
Öland • Publicerad 26 maj 2019 • Uppdaterad 28 maj 2019

– Det är jättesvårt. Å ena sidan är det väldigt stor skillnad mellan Ottenby i söder och Böda i norr, men jag måste tänka på framtiden för barn och barnbarn också. Vad blir bäst på sikt, säger Ingrid Persson från Degerhamn.

I entrén till vallokalen i Södra Möckleby Folkets hus hade hon fortfarande inte bestämt sig.

”Jag har fortfarande inte bestämt mig. Det är jättesvårt”, säger Ingrid Persson från Degerhamn.
”Jag har fortfarande inte bestämt mig. Det är jättesvårt”, säger Ingrid Persson från Degerhamn.Foto: Pia Olofsson
Annons

Ann-Christine Torehed från Albrunna tyckte att det varit ett ganska lätt beslut. Men hon kunde inte gissa om det lutade åt seger för ja-sidan eller nej-sidan.

– När man pratar med folk överlag känns det som 50/50. Men alla tycks överens om att det har varit usel information inför folkomröstningen. Ja-sidan säger att processen ska utvisa hur det blir och säger att vi tar det med centralort och annat efterhand, nej-sidan ger inga besked om på vilket sätt man kan spara pengar, om det ska fortsätta som vanligt, säger Ann-Christine Torehed.

”Det har varit ett ganska lätt att fatta beslut”, säger Ann-Christine Torehed från Albrunna som precis röstat i Södra Möckleby Folkets hus strax efter lunchtid på söndagen
”Det har varit ett ganska lätt att fatta beslut”, säger Ann-Christine Torehed från Albrunna som precis röstat i Södra Möckleby Folkets hus strax efter lunchtid på söndagenFoto: Pia Olofsson

– Man kanske skulle väntat in den övergripande utredningen om kommunsammanslagningar innan man gick till folkomröstning, säger hon.

Även för Ingvar Sjögemark från Seby har det varit lätt att bestämma sig i folkomröstningen.

– Jag vet vad jag vill, säger han.

Vad händer om det inte blir som du vill i valet då?

– Det får man ta, så är det ju, det är demokrati.

Ingvar Sjögemark från Seby röstar i Folkets hus i Södra Möckleby. Enligt röstmottagare Marika Hill och Ingela Johansen har det varit en jämn ström röstande sydölänningar under dagen.
Ingvar Sjögemark från Seby röstar i Folkets hus i Södra Möckleby. Enligt röstmottagare Marika Hill och Ingela Johansen har det varit en jämn ström röstande sydölänningar under dagen.Foto: Pia Olofsson

Anna-Kajsa Arnesson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen och en del av den styrande majoriteten i Mörbylånga kommun röstade på söndagskvällen ja till att Öland blir en kommun. Men hon skippar valvaka.

– Vi har en rätt tuff vecka framför oss, så jag behöver komma i säng i tid. På tisdag har Center-kretsen styrelsemöte. Det är lite för att samla ihop oss och diskutera valresultatet.

Anna-Kajsa Arnesson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen och en del av den styrande majoriteten röstade ja till att Öland blir en kommun på söndagskvällen, i Gårdby bygdegård.
Anna-Kajsa Arnesson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen och en del av den styrande majoriteten röstade ja till att Öland blir en kommun på söndagskvällen, i Gårdby bygdegård.Foto: Pia Olofsson

Liksom i de andra partierna finns det både de som röstar ja och nej till en kommunsammanslagning i Centerpartiet i Mörbylånga.

Annons

– Vi har hela tiden sagt att det här handlar inte om politik utan vad man känner och tycker. Det finns ingen ideologi bakom ingen partipiska, säger Anna-Kajsa Arnesson, som även har kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) och andre vice ordförande Henrik Yngvesson (M) med sig på ja-sidan.

Är du nervös?

– Nej, det ska jag inte säga.

Vad gör du om det blir nej till en kommunsammanslagning?

– Då är det bara att köra vidare och se om vi kan utföra mer samarbeten på ön. Det behövs, det är alldeles tydligt.

På norra Öland var det flera som åkte och röstade i vallokalerna. I Källa var det bygdegården som höll öppet för de röstberättigade i Källa-Persnäs.

Lasse och Annbritt Karlsson i Källa vill ha kvar två kommuner på Öland.
Lasse och Annbritt Karlsson i Källa vill ha kvar två kommuner på Öland.Foto: Maria Alåsen

Lasse och Annbritt Karlsson bor i Källa och röstade på eftermiddagen.

– Vi har röstat för att ha kvar två kommuner. Jag tror att det kommer vara fler som röstar den här gången jämfört med 2009, säger Lasse Karlsson.

Marie och Kristian Norkvist med dottern Anna.
Marie och Kristian Norkvist med dottern Anna.Foto: Maria Alåsen

Marie och Kristian Norkvist kom till vallokalen med dottern Anna. De är en av de yngre barnfamiljerna som bor på norra Öland.

– Vi har röstat nej eftersom vi tror att det blir sämre om det blir en enda kommun på Öland. Vi som redan bor långt ifrån Borgholm kan ju hamna ännu längre bort ifrån all service och sådant om det blir en kommun, säger Marie Norkvist.

Annons

Kristian Norkvist tycker att det är bra att en andra folkomröstning hålls.

– Detta är en så viktig fråga att det inte går att bara låta politikerna bestämma. Det är bra att folket får säga vad de vill.

Gårdby var ett av de valdistrikt som hade högst valdeltagande på södra Öland 2009, Torslunda hade minst. Men vid båda vallokalerna var det en strid ström av röstande vid 18-tiden.

– Jag har hört att det är högt valdeltagande, sa Karoline Widebrant från Norra Möckleby när hon röstade i Gårdby bygdegård.

Karoline Widebrant med sonen Vilmer Widebrant från Norra Möckleby röstade hos röstmottagarna Lena Johansson och Iris Klinth Nilsson i Gårdby bygdegård. ”Valdeltagandet är högt vad jag har hört”, sa hon.
Karoline Widebrant med sonen Vilmer Widebrant från Norra Möckleby röstade hos röstmottagarna Lena Johansson och Iris Klinth Nilsson i Gårdby bygdegård. ”Valdeltagandet är högt vad jag har hört”, sa hon.Foto: Pia Olofsson

Torslunda 1 hade minst valdeltagande i Mörbylånga kommun 2009, med 54,93 procent. I detta val ingår Torslunda i större valdistriktet Skogsby.

– Det kan gå lite hur som helst i folkomröstningen, sa Krister Danielsson och Annica Andersson, Lundtorp, när de röstade i Torslunda sporthall på söndagskvällen.

Krister Danielsson och Annica Andersson, Lundtorp, röstade i Torslunda sporthall på söndagskvällen. ”Det kan gå lite hur som helst", sa de om resultatet av folkomröstningen Öland en kommun.
Krister Danielsson och Annica Andersson, Lundtorp, röstade i Torslunda sporthall på söndagskvällen. ”Det kan gå lite hur som helst", sa de om resultatet av folkomröstningen Öland en kommun.Foto: Pia Olofsson

För Gudrun Mo (C) och Ludvig Hasselbom (M), ordförande och vice ordförande i valnämnden i Mörbylånga kommun, blev det sent i kommunhuset innan rösterna i folkomröstningen var färdigräknade och registrerade.

För politikerna i valnämnden i Mörbylånga kommun blev det en sen kväll i kommunhuset innan rösterna i folkomröstningen var färdigräknade och registrerade: Nina Åkesson Nylander (KD), May-Britt Landin (L), vice ordförande Ludvig Hassselbom (M), Kurt Arvidsson (S), Seita Riikonen (S) och ordförande Gudrun Mo (C).
För politikerna i valnämnden i Mörbylånga kommun blev det en sen kväll i kommunhuset innan rösterna i folkomröstningen var färdigräknade och registrerade: Nina Åkesson Nylander (KD), May-Britt Landin (L), vice ordförande Ludvig Hassselbom (M), Kurt Arvidsson (S), Seita Riikonen (S) och ordförande Gudrun Mo (C).Foto: Pia Olofsson

Tio minuter i nio på söndagskvällen lämnades sista rösten i Borgholm på Folkets Hus. Vid nio stängde vallokalen och räkningen sattes igång.

Christer Johnsson och Lars-Göran Andersson städar upp i vallokalen.
Christer Johnsson och Lars-Göran Andersson städar upp i vallokalen.Foto: Maria Alåsen

– När vi räknar så är dörrarna olåsta. Folk sa kunna komma in och titta när vi räknar om de vill. Så är bestämmelserna, säger Christer Johnsson, valarbetare i Borgholm.

Annons

Klockan 9 på måndagsmorgonen ska de redovisa det preliminära valresultatet för länsstyrelsen i Kalmar. Först efter onsdagsräkningen kommer det slutgiltiga beskedet om det blir ja eller nej till en Ölandskommun.

Läs mer om folkomröstningen:

Pia OlofssonSkicka e-post
Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons