Annons

Sökinsatsen utanför Öland avbryts: ”Hittade inget”

Strax före klockan 12 på onsdagen avbröts den jättelika sökinsats utanför Öland som drog igång på tisdagen. Detta efter att kustbevakningens flygplan inte gjort några nya fynd i sökområdet.
– Vi förstår inte vad som hänt. Vi kan inte förklara det och spekulera är jag inte sugen på, säger sjöräddningsledaren Tobias Nicander.
Kalmar/Öland • Publicerad 10 januari 2018

Insatsen, som avbröts på tisdagskvällen, återupptogs på onsdagen när Kustbevakningens flygplan lyfte från Kalmar Öland Airport.

– De kunde inte lyfta igår på grund av frost. Men nu har besättningen fått ett antal punkter där de ska leta, sa Pontus Ekström, vid Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Annons

Strax före klockan 12 på onsdagen meddelade Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral att man inte gjort några nya fynd och därmed avbryter sökandet.

– Ingenting har hittats. Vi avslutar det här fallet, säger pressinformatören Birgitta Eckermark.

Klassar ni det som ett falsklarm?

– Nja, vi har ju inte hittat något trots att vi haft så många enheter på plats. Så vi bara avslutar nu.

Kustbevakningens plan står på Kalmar Öland Aiport.
Kustbevakningens plan står på Kalmar Öland Aiport.Foto: Mats Holmertz

Det var vid 17-tiden på tisdagen som larmet nådde Sjö- och flygräddningscentralen.

– Sex nödraketer hade observerats av två olika handelsfartyg som sett dem från olika håll, vilket gav oss ett område på cirka 18 gånger 18 kilometer att söka på, säger sjöräddningsledaren Tobias Nicander.

Drygt 20 båtar, flyg och helikopter deltog i sökinsatsen som skedde i Norra Midsjöbanken i Östersjön, det vill säga fem-sex mil öster om Ölands södra udde. Efter drygt sex timmar avblåstes sökandet utan att man hittat någonting alls.

– Ett litet bulkfartyg var i observationsriktningen där man sett raketerna. Men besättningen hade inte själva sett något och har på direkt fråga svarat att de inte skjutit upp något, säger Tobias Nicander.

Annons

Vad tror du har hänt?

– Vi förstår inte vad som hänt. Vi kan inte förklara det och spekulera är jag inte sugen på.

Om någon olycka inträffat, borde ni ha hittat något?

– Ja, det borde vi. Hade vi sett minsta lilla som tytt på en olycka hade vi fortsatt söka natten igenom.

Här har sökinsatsen pågått, i ett område som är cirka 18 gånger 18 kilometer stort.
Här har sökinsatsen pågått, i ett område som är cirka 18 gånger 18 kilometer stort.
David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons