Annons

Fest får färre bidrag

Ölands skördefest får mindre direkta bidrag i år. Borgholms kommun är en bidragsgivare som har sagt nej. Bland arrangörerna är reaktionerna blandade.
Öland • Publicerad 25 augusti 2005

Ölands skördefest har varje år kunnat inkassera totalt 100 000 kronor i bidrag från de båda Ölandskommunerna, liksom bidrag från regionförbundet och LRF. Men i stället för att ge pengar går LRF in i ett projekt och pengarna från Borgholms kommun kommer inte alls.

- Vi valde att ge bidrag till Regional matkultur i stället i år, det är också ett sätt att föra fram det kulinariska Öland. Vi har också gått in med 250 000 kronor i Ötab som arbetar med att förlänga turistsäsongen på Öland och som också har fokus på skördefesten, plus att vi håller med skördefestvillan, säger Lisbeth Lennartsson (c), kommunalråd i Borgholm.

Annons

"En oerhörd styrka"

Enligt Lennartsson handlar det inte om att Borgholms kommun på något sätt valt bort skördefesten.

- Inte alls. Vi är oerhört angelägna om skördefesten, det är en oerhörd styrka för oss att den finns.

Thomas Idermark, ordförande i Skördefesten vänner KB, har heller ingen kritik att rikta mot Borgholms kommun.

- Det där ska man inte ta på för stort allvar, pengarna kommer på olika vägar, men de kommer fram till slut. Det viktiga är att vi känner uppbackning från kommunernas sida och det gör vi och de har naturligtvis all anledning att backa upp skördefesten. Det är oomtvistligt att den är en oerhört positiv händelse för Öland.

Skördefestgeneralen Jörgen Areskough är mer kritisk till Borgholms kommun.

- Förvånansvärt. Man har sagt att det är de som tjänar mest på skördefesten som ska vara med och betala mest, och det är ju faktiskt kommunerna, säger han.

- Jag tycker att det är förvånande att Borgholms kommun inte lämnar något bidrag i år.

Gick med vinst i fjol

Skördefesten gick med vinst förra året, ett plus med 670 000 kronor enligt årsredovisningen. Visserligen var 300 000 kronor en efterskänkning av ett banklån, men 370 000 kronor var överskott av verksamhet. Årets budget ser också lovande ut, enligt Idermark.

- Den är ungefär i sam-ma nivå som tidigare. Kan vi göra ett vettigt överskott är vi nöjda. Vi vill ha en god och stabil ekonomi, och i den mån resurserna tillåter fortsätta att utveckla skördefesten. Det är viktigt för framtiden att det inte blir samma arrangemang år efter år utan att vi överraskar med nya saker, säger Thomas Idermark.

Andreas Ignell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons