Extremväder flax för fågelskådare

Ottenby

En extrem vädersituation med vindar från Sibirien har medfört att det i höst har landat ett antal ovanliga fågelarter i landet, och fågelskådarna följer efter. På Öland trängs nu ett ovanligt stort antal fågelentusiaster.

Under hösten har en ständig ostlig luftström rört sig från Sibirien mot Skandinavien, skriver Göteborgs-Posten. Vindarna har spelat ryska flyttfåglar på väg mot Sydostasien ett spratt, men för fågelskådarna är det lilla julafton.

– Det mest sensationella med den här hösten är att det har skett ett jätteinflöde av sibiriska järnsparvar i landet. En annan riktigt ovanlig fågel som har hittats nu är en liten blåmes-släkting som heter azurmes, säger Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation på Öland, till TT.

Magnus Hellström uppskattar att drygt tusen fågelskådare – flera hundra mer än genomsnittet så här års – har tagit sig till Öland för att få se en skymt av bland annat den vit- och blåfärgade azurmesen.

  För att sätta fågelskådarnas entusiasm i perspektiv berättar Hellström att det bara de senaste dagarna har skymtats fler sibiriska järnsparvar runtom i landet än de senaste 40 åren sammanlagt, och hälften av dem på just Öland.

  Dessvärre lär merparten av de felflugna sällsynta fåglarna inte överleva vintern.

  – Men den här typen av felorientering är helt naturlig och finns hos väldigt många olika arter, så det är inget nytt och inget konstigt. I år har det spätts på av de ostliga vindarna. Det är ingenting som gör att vi på något sätt behöver oroa oss för de här ryska fåglarna, säger Hellström.

  Som chef för Ottenby fågelstation har Magnus Hellström sett sin beskärda del av fåglar. Det är ingenting som hindrar honom från att också ge sig ut i helgen, med kikare och optimism.

  – Tänk om jag får se Sveriges första rubinnäktergal. Det hade varit någonting.

  Och när Barometern pratat med Magnus Hellström under lördagseftermiddagen bekräftar han att det kryllar av fågelskådare på Öland just nu.

  – Fågelskådarmässigt en av de mest välbesökta under året även under normal väderlek, och med det här vädret som har varit blir det ju ännu mer. Det rör sig i runda slängar om ett tusental person som är på Öland, det är klart mer än vanligt, säger Magnus Hellström som berättar att det framför allt är den sibiriska järnsparven som drar. Den sågs först i Sverige för just 40 år sedan på Ottenby och sedan dess har tio till träffats i Sverige. Men den här helgen har det setts 21 i Sverige och 11 bara på Öland – alltså fler än under 40 års tid. Och det får fågelentusiasterna att vallfärda.

  – Det är kul att glädjen över det här delas av alla besökare, säger Hellström.