Annons

EU-krav dyrt för Mörbylånga

Naturvårdsverket kräver att Mörbylånga kommun bygger om reningsverket i Färjestaden. Orsak: avloppet från några veckors turism på sommaren.
Öland • Publicerad 12 juni 2013

Mörbylånga kommun måste lägga ned fem miljoner kronor på att bygga om reningsverket i Färjestaden för att minska utsläppen av kväve. Därmed försenas överföringsledningen från Gårdby och Norra Möckleby ytterligare.

EU har ett krav på kväverening från större reningsverk. Reningsverket i Färjestaden har ett genomsnitt på ungefär 6 700 pe. Men under ett par veckor på sommaren ligger nivån på över 14 000 pe.

Annons

Under den här perioden släpper också reningsverket ut mer kväve än gränsvärdet på 15 mg Ntot per liter. Reningsverket i Färjestaden ligger på grund av högsäsongen två milligram över gränsvärdet. Naturvårdsverket har därför givit kommunen ett föreläggande om ombyggnad.

– Vi anser att kravet är orimligt eftersom det gäller så kort tid. Dessutom skulle kvävereningen fungera bättre och utsläppen om vi i stället kunde föra över mer avlopp från Gårdby, Norra Möckleby och Runsten, säger driftchef Ingulf Fagö på Mörbylånga kommun.

Det låter kanske konstigt, men kvävereningen görs via kväveätande bakterier. Om man får in mer skit på vintern, är bakterienivåerna naturligt högre när sommaren inträder och de hinner då äta mer av kvävet i sommarskiten.

Mörbylånga vill alltså att man mäter pe som ett årsmedelvärde, inte den vecka med den allra högsta belastningen.

Men EU och Naturvårdsverket är stenhårda. ”Belastningen ska utgå från maximal genomsnittlig veckobelastning”, skriver Naturvårdsverket i ett yttrande och konstaterar att detta inte får misstolkas.

Ombyggnaden ska ske i höst. Ingulf Fagö har beräknat att EU-kravet innebär en kostnad på över 2 000 kronor per kilo borttaget Ntot per år.

– Det betyder tyvärr att vi förmodligen tvingas skjuta upp överföringen från östra sidan ytterligare. Dessutom skulle de totala utsläppen till Östersjön bli mindre, eftersom dammarna på andra sidan är 1950-60-talsteknik.

Kravet på kväverening gäller samtliga reningsverk som tar emot avlopp motsvarande över 10 000 personekvivalenter (pe).

Beräkningen av pe ska ske för den högsta veckobelastningen.

För dessa reningsverk gäller ett högsta årsmedelvärde på 15 milligram Ntot (kväve) per liter.

Färjestadens reningsverk har 17 milligram Ntot per liter.

För reningsverk under 10 000 pe finns inga krav på kväverening.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons