Annons

Enkät gjord om äldreboende

Ett år efter att Rönningegården blev färdig, har socialförvaltningen gjort en enkät bland de anställda. De flesta är ganska nöjda med ombyggnaden.
Öland • Publicerad 8 december 2003

Rönningegården kostade nästan 60 miljoner att bygga om. Då är evakueringskostnaden under byggtiden inräknad. Nu vill socialförvaltningen dra erfarenheter från bygget inför framtiden. Exempelvis planeras ett äldreboende i Färjestaden.

Enkäten delades ut bland 60 anställda. 20 svar kom in, och det beror delvis på att många har svarat i grupp.

Annons

För att börja med det positiva:

Rummen betecknas som rymliga och trevliga, matsalarna är övervägande bra och personalrummet är okej, även om det ligger långt bort och används dåligt.

Halt på toaletterna

Men bland svaren fanns också en rad kritiska synpunkter.

Eftersom rummen inte har kokskåp, kan de inte kallas eget boende, anser några i personalen. Dessutom är garderoberna

i en del rum placerade så att det är svårt att få ut sängarna.

Det är halt i toaletter och duschrum, tvättställen är för höga för rullstolsburna, takliftarna för låga på toaletterna och det är trångt med hjälpmedel och två personal vid omvårdnad. Handtagen på sköljrumsdörrarna är ohygieniska.

Matsalarna är visserligen bra, men betecknas som opersonliga, utan hemkänsla och flera påpekar att det saknas belysning ovan matborden.

Även övriga allmänna utrymmen beskrivs som mörka och kala. I samlingssalen och gymnastiksalen är ventilationen dålig och en avdelning anser att deras skölj och förråd är för litet.

Långsam automatik

Annons

Sänglamporna är svåra att tända och släcka för de boende och den automatiska belysningen i sköljrummet är så långsam, att personalen "hinner ut" innan den tänds.

När det gäller ljudnivån tycker flera att en del dörrar låter för mycket, att hissarna har högt ljud och att tvättmaskin och tumlare låter mycket. Det ekar också när man pratar, speciellt nattetid.

Personalen önskar en trappa till andra våningen mitt i huset, eftersom det är långt att gå. Hissen krånglar ofta, säger de i enkäten. De tycker också att det är svårt att hjälpa varandra med arbetet över avdelningarna.

En del synpunkter är redan på gång att rättas till, andra ska man försöka ordna i efterhand.

I övrigt hoppas socialför-

valtningen på att inte göra

om misstagen vid framtida

byggen/ombyggnader.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons