Annons

”En katastrof för sjukvården”

– Länssjukhusets läkare i Kalmar har kraftigt övermedicinerat min nu döda sambo Ann Nilsson med cellgifter för sin aggressiva form av bröstcancer. Detta är en katastrof för sjukvården.
Öland • Publicerad 24 februari 2012
Foto: 
Torbjörn Gustavsson tänker gå till botten med ärendet och är precis som sin nu döda sambo Ann Nilsson säker på att det rör sig om en övermedicinering.
Foto: Anders Johansson
Torbjörn Gustavsson tänker gå till botten med ärendet och är precis som sin nu döda sambo Ann Nilsson säker på att det rör sig om en övermedicinering. Foto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

Det säger Torbjörn Gustavsson från Löttorp på Öland. Han driver nu ärendet vidare och har anmält det till Socialstyrelsen och socialminister Göran Hägglund.

– Jag vill att andra människor inte ska övermedicineras och känner också att jag har min sambo i ryggen när jag driver detta ärende. Hon sitter nog i himlen och småler.

Annons

Gjorde själv en anmälan

Den cancersjuka politikern Ann Nilsson i Borgholm gick bort i början av januari, 40 år gammal. Men redan den 21 oktober i fjol lämnade hon själv in en anmälan till patientnämnden om både fel medicinering, övermedicinering av cellgift och att olika läkare inte hade någon helhetsbild av hennes sjukdomstillstånd där olika mediciner skrevs ut.

– Allt detta med övermedicineringen började under förra sommaren. Min sambo blev cancersjuk redan 2007. Att hon klarade sig så bra fram till i fjol beror nog mycket på hennes goda grundfysik som tidigare elitspelare och tränare i handboll i Lidingö. Men så blev det fel medicinering tre gånger i somras. Normalt fick hon 3,6 milligram i sprutor var tredje månad och plötsligt hela 10,8 milligram per månad under tre månader. Svaret vi fick var att vi skulle se positivt på detta och att det skulle förbättra sjukdomsförloppet.

– Personal på apoteket reagerade när min sambo skulle hämta en ny omgång och utbrast att det är doser för män med prostatacancer, men läkarna stod på sig om mängden. Senare har läkare mellan raderna erkänt att det var en feldosering, men inget rapporterades vidare, ­säger ­Torbjörn Gustavsson.­

Läkarna mörkar

Torbjörn Gustavsson vänder sig också mot att det fortfarande inte finns någon inlämnad lex Maria-anmälan från sjukhuset till Socialstyrelsen. Han anser att läkarna mörkar och att patientnämnden inte har någon större kompetens.

– Jag har inte hört någonting från patientnämnden. Där sitter det politiker och hur ska de ha kompetens att bedöma hur läkarna agerar. Det som är ännu värre är att ingen läkare anmälde övermedicineringen till chefsläkare Rolf Sandin på länssjukhuset i Kalmar, säger Torbjörn Gustavsson.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons