Annons

Elever reste 126 år tillbaka i tiden

Det drar ihop sig till avskedsfest för torpets son som ska emigrera till Amerika. Elever från Färjestadens skola fick hänga med på tidsresa till 1800-talet på tisdagen.
Kalkstad • Publicerad 21 maj 2019
Av grädde och gräddfil, ska Emelie Hasselbom och Agnes Lindholm kärna smör.
Av grädde och gräddfil, ska Emelie Hasselbom och Agnes Lindholm kärna smör.Foto: Pia Olofsson

Året är 1893. Johan Antas son, Johan Gottfrid, ska resa till Amerika och söka lyckan där som så många andra svenskar kring förra sekelskiftet. Eleverna ska hjälpa honom att packa kofferten, hjälpa till med vardagsbestyren vid torpstugan och laga maten till avskedsfesten.

Alice Miller Rindsäter, Mila Petersson, Meja Kryssing och Maja Hällstrand Elm  från Färjestadens skola har rest till 1893. De skalar potatis till avskedsfesten till torpets son ska emigrera till Amerika. Sill och potatis och lingongrädde står på menyn. Och kaffe förstås. Ketty Ingvarsson maler bönorna mellan knäna som hon såg sin mormor göra förr.
Alice Miller Rindsäter, Mila Petersson, Meja Kryssing och Maja Hällstrand Elm från Färjestadens skola har rest till 1893. De skalar potatis till avskedsfesten till torpets son ska emigrera till Amerika. Sill och potatis och lingongrädde står på menyn. Och kaffe förstås. Ketty Ingvarsson maler bönorna mellan knäna som hon såg sin mormor göra förr.Foto: Pia Olofsson

Det blir sill och potatis med kaffegrädde till efterrätt. En del passar på att skriva egna brev till sin släkt som redan finns i Amerika, och skickar med Johan Gottfrid.

Annons

– Vi jämför vår egen tid med den här tiden och tar upp aktuella frågeställningar, som att resa eller stanna. Några som reser till oss i dag kanske aldrig kommer tillbaka till sina hemländer, säger Helen Eklund, pedagog på Kalmar läns museum.

Flickor och pojkar delas upp direkt. I slutet av 1800-talet hade män och kvinnor hela olika arbetsuppgifter.
Flickor och pojkar delas upp direkt. I slutet av 1800-talet hade män och kvinnor hela olika arbetsuppgifter.Foto: Pia Olofsson

Tidsresan börjar med att eleverna från årskurs 4 i Färjestadens skola byter om till tidstypiska kläder, innan pojkar och flickor delas upp.

– I 10-11-12-årsåldern ska pojkar helst inte vara med kvinnor längre – de ska fostras till att bli män, säger historikern Peter Danielsson från Kalmar läns museum.

Tidsresa till 1893. Hugo Milleback testar att klyva ved för första gången. Teo Gefvert och de andra från årskurs 4 Färjestadens skola tittar på.
Tidsresa till 1893. Hugo Milleback testar att klyva ved för första gången. Teo Gefvert och de andra från årskurs 4 Färjestadens skola tittar på.Foto: Pia Olofsson

Han tar på sig rollen som Johan Anta, obesutten alltiallo som var hantverkskunnig och tog hand om fårens bete åt bonden och kunde köra ärenden med sin häst för att få det att gå runt.

– Tjejerna får vara hemma medan killarna är ute och jobbar. Tjejer är också starka men så var det på den här tiden, säger Maja Lindström.

Agnes Lindholm, Sara Shkreta, Maja Lindström och Melissa Avdyli från årskurs 4, Färjestadens skola maler kaffebönor till förmiddagskaffet. De är på tidsresa till Kalkstad 1893.
Agnes Lindholm, Sara Shkreta, Maja Lindström och Melissa Avdyli från årskurs 4, Färjestadens skola maler kaffebönor till förmiddagskaffet. De är på tidsresa till Kalkstad 1893.Foto: Pia Olofsson

Kalmar läns museum samarbetar med Torslunda hembygdsförening om tidsresan till Johan Antas stuga i Kalkstad. Föreningen äger stugan sedan 1950-talet.

– Eleverna bor ju i tätorten och har kanske ingen naturlig koppling till lantbruket. Färjestaden tillhör Torslunda socken och vi vill synliggöra detta, säger Stefan Svenaeus, ordförande i Torslunda hembygdsförening.

Hur fick 1800-talsmänniskorna i sig c-vitamin så att de inte fick skörbjugg och tappade tänderna, och hur klarade de sig när de blev sjuka? Det visar Ami Bachér och Siv Toresson från Torslunda hembygdsförening. C-vitamin fick de från späda nässlor – vanligt folk fick inte tag i importerad citrusfrukt - groblad stoppar blödningar och sälgbark innehåller acetylsalicylsyra som sänker feber och hjälper mot värk, förklarar de.
Hur fick 1800-talsmänniskorna i sig c-vitamin så att de inte fick skörbjugg och tappade tänderna, och hur klarade de sig när de blev sjuka? Det visar Ami Bachér och Siv Toresson från Torslunda hembygdsförening. C-vitamin fick de från späda nässlor – vanligt folk fick inte tag i importerad citrusfrukt - groblad stoppar blödningar och sälgbark innehåller acetylsalicylsyra som sänker feber och hjälper mot värk, förklarar de.Foto: Pia Olofsson

Ami Bachér och Siv Toresson från Torslunda hembygdsförening berättar för eleverna hur 1800-talsmänniskorna fick i sig C-vitamin utan att ha tillgång till citrusfrukter som apelsiner – bland annat från späda nässlor. De berättar också om naturmedicin, att groblad stoppar blödningar och sälgbark innehåller acetylsalicylsyra som sänker feber och hjälper mot värk.

Så här blev det kärnade smöret.
Så här blev det kärnade smöret.Foto: Pia Olofsson

Tidsresorna fortsätter ytterligare två dagar denna vecka för andra elever på Färjestadens skola.

Teo Gefvert och Jacob Ternemo Persson bygger bänkar till avskedsfesten för Johan Gottfrid (Simon Nilsson), som ska resa till Amerika.
Teo Gefvert och Jacob Ternemo Persson bygger bänkar till avskedsfesten för Johan Gottfrid (Simon Nilsson), som ska resa till Amerika.Foto: Pia Olofsson
Annons

Sonen i huset ska resa till Amerika för att söka lyckan, en vanlig resa i slutet av 1800-talet. Skoleleverna ska hjälpa honom att packa kofferten. De skriver brev som han ska ta med till deras egna släktingar som också emigrerat. Johan Antas stuga är en ryggåsstuga från 1700-talet som förvaltas av Torslunda hembygdsförening.
Sonen i huset ska resa till Amerika för att söka lyckan, en vanlig resa i slutet av 1800-talet. Skoleleverna ska hjälpa honom att packa kofferten. De skriver brev som han ska ta med till deras egna släktingar som också emigrerat. Johan Antas stuga är en ryggåsstuga från 1700-talet som förvaltas av Torslunda hembygdsförening.Foto: Pia Olofsson
Skorpor med smör till förmiddagskaffet på tidsresan för eleverna på Färjestadens skola.
Skorpor med smör till förmiddagskaffet på tidsresan för eleverna på Färjestadens skola.Foto: Pia Olofsson
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons