Annons

Elever med många ljusa idéer

Eleverna på Skansenskolan har haft riktigt ljusa idéer på sistone.
Öland • Publicerad 16 december 2003
Självklart bäst lysande hockeylaget, tycker denna lampas skapare.
FOTO: SOFIA HEDMAN
Självklart bäst lysande hockeylaget, tycker denna lampas skapare. FOTO: SOFIA HEDMANFoto: 

Skansenskolan är enda svenska skolan som är medlem i ESF, Europeiska skolfamiljen. Sex skolor från sex andra länder är med i det här EU-projektet där skolorna byter erfarenheter och ibland även elever med varandra.

Nu kom ett ljushuvud från Norge på att man skulle ordna en designtävling där eleverna fick designa och tillverka sina egna lampor.

Annons

Ett stort antal elever från Skansenskolan har med liv och lust deltagit i tävlingen där man både gjort ritningar, beskrivit projekten och tillverkat de mest mångskiftande belysningsattiraljer. På måndagen var det utställning och prisutdelning utanför aulan och bildläraren Solveig Hermansson var mycket nöjd med resultatet.

Två lampkonstruktörer blev utvalda som vinnare med motiveringen att lamporna var udda. De är Kajsa Johansson som skapat en kul lampa av glaskulor och plexiglas, och Robin Lagesson som gjort en delikat lampa av urblåsta ägg i en äggkartong.

Hur tänker man då när man ska designa en lampa?

- Jag vet inte, säger Robin Lagesson. Jag bara gjorde en lampa.

Kajsa Johansson hade dock en tanke.

- Jag samlade på glaskulor när jag var mindre och hade många hemma. Och jag tänkte att de kan vara vackra och sprida ett fint ljus, säger hon.

Bägge var förvånade över att bli utsedda som vinnare, men glada över att få skicka sina ljusspridare vidare till Norge där de ska delta i en lampfinal tillsammans med vinnande lampor från de övriga skolorna i ESF.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons