Annons

Ekorådgivare: ”Jag upplever att de flesta inte ångrar det”

– Ekologiskt lantbruk är mycket starkare i omvärlden men Sverige ligger ändå i toppskiktet när det gäller andelen ekologisk jordbruksmark, säger ekorådgivaren Hermann Leggedör som driver Agri-kultur i Småland med inriktning på lantbruksrådgivning.
Kalmar län • Publicerad 19 mars 2020
Hermann Leggedör arbetar med lantbruksrådgivning. Nyligen deltog han på världens största ekomässa i Tyskland där det märktes ett tydligt intresse för svenska ekologiska produkter.
Hermann Leggedör arbetar med lantbruksrådgivning. Nyligen deltog han på världens största ekomässa i Tyskland där det märktes ett tydligt intresse för svenska ekologiska produkter.Foto: Mats Holmertz

Att ställa om en gård till ekologisk produktion tar cirka tre år.

– Jag upplever att de flesta som gör det inte ångrar det, säger Hermann Leggedör.

Annons

Nyligen deltog han tillsammans med Ekologiska lantbrukarna för första gången på världens största ekomässa i tyska Nürnberg med utställare från 110 länder. De märkte att det finns ett tydligt intresse för svenska ekoprodukter, och fick konkreta förfrågningar om långsiktiga samarbeten.

Färsk statistik som presenterades på mässan visar att intresset för ekologiska livsmedel ökar både i Europa och i resten av världen. För Sveriges del handlar det om en blygsam export av ekologisk mat i dag, men tre av fyra svenska ekoföretag tror på ökad export.

Exporten av ekologiska livsmedel från Sverige uppskattas till ungefär en miljard kronor, med andra ord en lite del av den totala svenska livsmedelsexporten på 50 miljarder.

– Den svenska staten lägger inte samma krut på detta, man borde förstå vilken potential ekomarknaden har även ur exportsynpunkt, menar Hermann Leggedör.

Ett exempel är det statliga miljöstödet som den som har ekologisk produktion kan få. I Sverige ligger den på 1 500 kronor per hektar och år, i Finland och Tyskland är ersättningen betydligt högre. I praktiken kan det handla om att en tysk gård får mer än 100 000 kronor i stöd än en jämförbar svensk.

– Konkurrensen blir ju snedvriden på det sättet.

LÄS MER: Fler artiklar från vår Jord och skog-bilaga:

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons