Annons

Egna visir inte tillåtna

I dagsläget är inte hemmagjorda skyddsvisir godkända av Arbetsmiljöverket och ansvaret vilar på arbetsgivaren när det gäller bedömningen av skydd.
Öland • Publicerad 31 mars 2020
Kommunchefen Jens Odevall.
Kommunchefen Jens Odevall.

Att Borgholms kommun startat en egen tillverkning av skyddsvisir är inget unikt. Flera kommuner i landet har valt samma väg. Detta trots att Arbetsmiljöverket meddelat att egentillverkad skyddsutrustning inte fyller kraven förrän den testats eller har en CE-märkning.

– Det är ett stort ansvar som vilar på arbetsgivarna men i dagsläget så är regelverket så att de visir som folk gör och vill skänka till vården inte är godkända och testade, säger Torben Vicentsen, chef på Arbetsmiljöverket enheten för användarregler.

Annons

De som tillverkas i Borgholm är tänkta att användas av hemtjänst eller i andra områden inom omsorgen. Ett scenario där hemtjänstpersonal besöker en vårdtagare som visar sig vara sjuk i covid 19 liknas vid en kategori 2.

Visiren ska skydda för stänk av kroppsvätskor.

– Då är det viktigt att visiren klarar det och att personalen inte utsätts för några risker.

Arbetsgivaren gör riskbedömningen. På arbetsmiljöverket pågår idag en utredning för att se om de egentillverkade visiren kan användas. Det vill säga om de uppfyller de grundläggande hälso- och säkerhetskrav som gäller i nuläget.

Det pågår även ett arbete gemensamt inom EU för att se om man kan släppa på de formella kraven på grund av den brist som råder när det gäller skyddsmaterial.

Kommunchef Jens Odevall på Borgholms kommun säger att situationen är som den är.

– Vår uppgift är att skydda arbetstagarna på bästa sätt och som det ser ut nu när det gäller skyddsmaterial och brist på det så vill vi se till att det finns någonting.

Anna Hasselbom Trofast socialchef i Borgholms kommun säger att det mest primära är att skydda personal från smitta.

– I den regionala krissamordningen så pågår nu ett arbete med att socialstyrelsen ska via MSB synka kravbilden med Arbetsmiljöverket.

Kravbilden hon syftar på är att smittskyddet har gått ut och meddelat att egentillverkade visiren uppfyller kraven för vårdhygien när det gäller smitta.

– Det gör att vi kan förlita oss på att visiren skyddar mot smitta trots att de inte är CE märkta. När det gäller Arbetsmiljöverket så är det märkningen som gäller. Men situationen är pressad nu och smittskyddet menar att visiren skyddar även om de saknar märkning.

Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons