Annons

Dubbelmoral retar Guldfågelns vd

Svenskarna äter mer kyckling. Men kycklingbranschen vacklar på grund av ökad import och vad näringen kallar "orättvisa regler".
I Mörbylånga tror Guldfågelns nye vd ändå på en ljusare framtid
Öland • Publicerad 29 december 2003
Kycklingfiléerna är mest lönsamma, säger Guldfågelns vd Jimmy Samuelsson.                   Livsmedelsarbetarna Henrik Fransén och Defen kontrollerar fileerna innan de styckfryses.Foto: LARS JOHANSSON
Kycklingfiléerna är mest lönsamma, säger Guldfågelns vd Jimmy Samuelsson. Livsmedelsarbetarna Henrik Fransén och Defen kontrollerar fileerna innan de styckfryses.Foto: LARS JOHANSSONFoto: 

På Guldfågeln i Mörbylånga sitter ännu en ny vd. Han heter Jimmy Samuelsson och är en man som är orolig för att konsumenterna tycker att kycklingslakt är något läskigt.

Att kycklingfiléerna och den grillade kycklingen måste igenom slakt innan vi kan käka upp dem, är något som många inte reflekterar över, menar han.

Annons

Varifrån kycklingen kommer tänker vi kanske inte heller på, åtminstone inte om man tittar på branschens siffror. De senaste 15 åren har konsumtionen av kyckling ökat med 10 procent per år. Men under 2003 minskade konsumtionen av svensk fågel med 9 procent.

I stället köper svenskarna utländsk kyckling som kommer från Danmark, något annat EU-land eller kanske Thailand.

Billigare än svenska

De utländska kycklingarna är billigare än svenskt kött. Förmodligen är smaken inte annorlunda än på de svenska fjäderfäna, men det är inte där skon klämmer.

- Det finns en anskrämlig dubbelmoral i Sverige, säger Jimmy Samuelsson. Burhöns är förbjudna i Sverige, och burarna är sålda till Finland. Och så köper svenskarna finska ägg, för de är billigare.

Nu är inga slaktkycklingar uppfödda i bur, vare sig i Sverige eller någon annan stans, det skulle inte fungera. Men även för slaktkycklingarna finns en dubbelmoral hos de styrande i Sverige som Jimmy Samuelsson inte förstår.

Fritt från salmonella

- Vi har krav på oss från myndigheterna, krav som är rimliga. Det handlar exempelvis om att hålla den svenska fågelnäringen salmonellafri och att vi inte får använda antibiotika i förebyggande syfte. Men när det gäller importen finns numera inga sådana krav på kycklingköttet om man sprutat i vatten i det - vilket i stort sett alla gör - och importen har ökat till 30 miljoner kilo på bara tre till fyra år.

I Sverige får det maximalt finnas 36 kilo kyckling per kvadratmeter.

Det kan låta mycket, men i Danmark är motsvarande siffra 42 kilo per kvadratmeter. Svensk kycklingfilé får enligt branschens egna regler innehålla maximalt 13 procent tillsatt vätska. Importerad filé innehåller upp till 30 procent tillsatt vätska.

Annons

Dyrare att producera

- På grund av reglerna är svensk kyckling helt enkelt dyrare att producera än utländsk, och därmed kostar den mer i affären också. Men konsumenten handlar med plånboken, säger Jimmy Samuelsson bekymrat.

Vad kycklingnäringen vill ha, är hårdare regler på importerat kött. Något sådant är inte i sikte just nu.

Jimmy Samuelsson ser ändå ganska positivt på framtiden. De senaste åren har Guldfågeln investerat omkring 230 miljoner kronor i slakteriet i Mörbylånga. Man är i framkant på teknikutvecklingen och på produktutvecklingen och planerar just ny för utökad kylanläggning för att kunna hantera mer färskt kött. Och även om fjolårets siffror visade en förlust har man i år ökat volymen med omkring 10 procent. Guldfågeln tar också marknadsandelar.

Jimmy Samuelsson visar runt

i slakteriet. Av hygieniska skäl måste vi kränga på oss plasttossor, plastbyxor, dito rock och hårnät. Ringar och klockor plockas av.

Kycklingarna dinglar

Av samma skäl går vi "från slutet till början" i fabriken och får sålunda först se färdiga ostpanerade, frysta kyletter som packas i påse, därefter varmt, nygrillat wok-kött, och så själva styckningsavdelningen.

Kycklingarna dinglar högt upp i taket på ett ständigt snurrande band.

Det hela verkar väldigt rationellt och mekaniskt.

Annons

Och hur det än slutar för alla kycklingar som kommer till Guldfågelns slakteri, är Jimmy Samuelsson övertygad:

- Svenska kycklingar har det väldigt bra jämfört med hur det är i andra länder. Vi har hög etik och moral när det gäller djuromsorgen och miljön. Det är det vi försöker få kunderna att förstå.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons