Annons

”Detta kan verkligen kallas strandnära”

Bygglov för ett bastuhus precis vid vattnet och med Ölands bästa utsikt? Glöm det.
Öland • Publicerad 24 december 2012
Anders Rydeberg, Per Malmquist, Göran Engelholm (nedersta bastulaven) och Matti Eriksson, Lasse Rydeberg, Sören Anderzén och Per Engelholm (översta bastulaven) hade inga problem att glömma julstressen.Foto: Johanna ErikssonFoto: Johanna Eriksson

Olyckskorparna kraxade högt när Färje­stadens segelsällskap för drygt tre år sedan började kämpa för sin bastu. Men tvivlarna hade fel och i höstas stod bastun klar efter mycket pappersarbete och en hel del jävlar anamma.

– Man kan ju inte ge upp innan man testat, säger Matti Eriksson.

Annons

Han var en av de sju som dök upp på söndagseftermiddagen på en dan-före-julafton-bastu, ett gäng som gläds åt att bastun har blivit precis som man önskade – en anläggning öppen för alla Färjestadsbor.

Och visst kan klubben i?dag skatta sig lycklig att man inte gav upp så lätt. Att?blicka ut över ett delvis isbelagt Kalmarsund medan den vedeldade bastun ång­ar på till 80 grader, är oslagbart.

– Det här kan verkligen kallas strandnära, säger Göran Engelholm. Det var många som höjde på ögonbrynen att det gick igenom hos länsstyrelsen.

Bastustugan fick man till skänks av en medlem. Det var egentligen en redskapsbod som gjordes om.

I höstas lyftes den på plats och gjordes i ordning. Nu kan både medlemmar och icke-medlemmar basta under allmänhetens bastutider.

– Om man är ett gäng kan man också hyra den. Vi är ju en båtklubb för alla. Och då har vi självklart en bastu som är till för alla, säger Matti Eriksson.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons