Annons

Byggtopp visar på framtidstro

Borgholm toppar med flest bygglov i Sverige räknat per 1 000 invånare och aktiviteten är hög i stadshuset.
Öland • Publicerad 1 december 2012
Göran Borgö räknar med att översiktsplanerna för ­Byxelkrok, Djupvik och Borgholm-Köpingsvik blir klara under nästa år.Foto: Bo Lundquist
Björkviken II i Borgholm är ett av flera nya bostadsområden där en del hus kommit på plats.Foto: Bo Lundquist

– Detta visar på en framtidstro, att man vill satsa och bo i vår kommun. Vi har avverkat 800 bygglovsärenden i år och mer är på gång. Många bygglov gäller tillbyggen av fritidshus och bostadshus. Normalt byggs det 100 nya hus om året i kommunen och i år 50–60. Som jäm­förelse kan jag nämna att det i Emmaboda inte byggts något nytt hus alls i år, säger kommunens samhällsbyggnadschef Göran Borgö.

Andraplatsen i bygglovsligan intas av Åre och Sotenäs strax därefter. Det handlar således om tre turistkommuner där många har ett hus eller en fritidsbostad men bor permanent någon annanstans.

Annons

– Visst är det så, men vi märker också att en del bygger till eller gör sina hus mer permanenta och kanske senare väljer att skriva sig permanent i vår kommun.

Totalt finns det 15 000 bebyggda fastigheter i kommunen och ungefär hälften av dem är fritidshus.

– Vi får in 10–15 ansökningar om bygglov per dag och har en låg bemanning, eller 3,4 tjänster. Som jämförelse har Åre kommun fem handläggare. Alla ärenden ska skannas, registreras och inte minst kompletteras eftersom de ofta är ofullständiga med de handlingar som behövs. Det kan handla om naturhänsyn, hus som inte passar in i miljön, kulturen, strandskyddsfrågor och grannyttranden. Så detta är en fabrik med massproduktion.

Planarbetet är omfattande i kommunen. Just nu hanteras sjutton detalj­planer och ytterligare fem som kommunen vill starta upp.

När det gäller miljardprojektet på Ekerum ska kommunfullmäktige anta tre ­detaljplaner i början av januari med plats för 250 bostäder. Extra intressant är Järnnian vid Rälla gård mellan Rällaskogen och golfbanan.

– Här hoppas vi att det ska bli ett attraktivt året runt-boende med närhet till Kalmar och Borgholm. Det ökar underlaget för affären och skolan i Rälla. Vi vill också dra i gång detaljplaner i centrala Rälla och östra Stora Rör.

Göran Borgö hoppas att kommunstyrelsen ger klartecken till att påbörja arbetet med en plan för Runsten.

– Här tänker vi oss ett modernt landsbygdsboende. Kanske med ett större hus och en ekonomibyggnad intill där en före­tagare kan ha sin verkstad eller hobby, säger Göran Borgö.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons