Annons

Bra start för årets ringmärkning

En koltrast var först i fångstnäten när ringmärkningen startade på Ottenby fågelstation.
Öland • Publicerad 16 mars 2008
Sammanlagt fångas, mäts, vägs och ringmärks omkring 20 000 fåglar vid Ottenby fågelstation varje år. Först ut i år var en koltrast.
Sammanlagt fångas, mäts, vägs och ringmärks omkring 20 000 fåglar vid Ottenby fågelstation varje år. Först ut i år var en koltrast.Foto: 

För 37:e året i rad sattes näten upp i gryningen den 15 mars. Fågelstationen har hållit på längst i världen med den standardiserade fångsten. Det innebär att fågelräkningen börjar samma datum varje år. Näten och fällorna kollas på samma tider och platser i trädgården där träden ansas på samma sätt.

Våren kom tidigare än vanligt i år och det har märkts i helgen, berättar Aron Edman, platschef.

Annons

– Vi har fångat fler fåglar än vi brukar tack vare ett varmare väder. På lördagen var det tolv fåglar och i dag, söndag, blir det säkert runt 30 stycken. Marsvädret kan vara varierande. 2005 fick vi skotta fram till näten och när det är kallt fångar vi inte så många fåglar heller, säger han.

Hittills är det de vanliga fågelarterna som hittat till Ölands södra udde: Blåmes, kungsfågel och gärdsmyg. Tofsvipor och sånglärkor har varit på plats sedan flera veckor och ejdersträcken har siktats i skyn.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons