Annons

Bönder vill få bort vildsvinen

Alla bönder är överens. Vildsvinsstammen på Öland måste begränsas innan grisarna gör för stor skada.
Öland • Publicerad 10 mars 2012

När vildsvin etablerar sig i ett område förökar de sig snabbt. Djuren går fram som bulldozers och en trädgård kan förvandlas till en åker på nolltid. Vildsvinsstammen på Öland är inte särskilt stort och så vill bönderna att det förblir. Nu är samtliga LRF-avdelningar eniga om att grisarna ska skjutas och de flesta markägare är överens om att det är fritt fram att jaga på varandras marker.

Lantbrukaren Björn Folkesson är själv jägare och känner sig väl förberedd för att mota vildsvinen.

Annons

– De som kan samarbeta om arealer, är bra beväpnade och har hundar kommer att ha minimala problem. Själv har jag kontrakt med eftersökshund om jag skulle skadeskjuta en gris. Jag har även kommit överens med grannarna att jag kan fortsätta jaga på deras mark.

Det finns markägare som inte är lika positivt inställda till att låta någon annan jaga på deras mark, berättar han.

– Vissa tycker att vildsvinsjakt är trevligt och utfodrar grisarna. Men 98 procent av markägarna inser vilka skador som vildsvinen kan ställa till med.

Det är inte bara jordbruksmarken som är i fara om vildsvinsstammen blir för stor. Campinganläggningar, golfbanor, kyrkogårdar och fornlämningar kan bli helt förstörda. Länsstyrelsen som ansvarar för naturreservaten på ön har tillåtit jakt på statens mark.

Under 2010 sköts 10 000 vildsvin i länet och länsstyrelsen uppskattar att det handlar om mellan 10 till 30 procent av stammen, men det är ingen som är riktigt säker på hur stor populationen är.

Hur ska ni få stopp på utfodringen av vildsvinen?

– LRF centralt jobbar med frågan för att kunna begränsa det genom lagar, säger Pär Åberg, LRF-medlem.

Han och de övriga medlemmarna i LRF ser att vildsvinen kan bli ett stort hot. Inte minst i trafiken.

– Människor kommer att förlora livet. Det är stora djur att krocka med. Jag har hört om ett vildsvin som stångade en bil två gånger när den stod stilla.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons